Мащабна операция по евакуация в Солун заради бомба от войната

Мащабна операция по евакуация в Солун заради бомба от войната
pixabay.com
A A+ A++ A

Мащабна операция по евакуация на около 70 000 души в Солун започнаха гръцките властите. Това се прави с цел експерти да обезвредят утре неизбухнала бомба от Втората световна войнар информира Нова телевизия.

Първите евакуирани ще бъдат около 320 души в неравностойно положение или болни на легло, за чието транспортиране са определени 20 линейки, съобщиха от префектурата на Солун.

Кулминацията на операцията ще бъде в неделя, с пълна евакуация на всички живущи в радиус от около два километра от мястото, където беше намерена бомбата.

Евакуацията е задължителна от съображения за сигурност, подчерта префектът на областта Апостолос Дзидзикостас. Досега не е провеждана подобна операция в Гърция, "където никога не е откривана толкова мощна бомба в толкова гъсто населен район", подчерта Дзидзикостас.

250-килограмовата бомба беше намерена на дълбочина 5 метра близо до централната железопътна гара в западната част на Солун по време на дейности по разширяване на подземните цистерни на бензиностанция.

Очаква се операцията по обезвреждане на бомбата да продължи около шест часа.

Властите в Солун съобщиха, че ще бъде затворена автогарата, тъй като се намира в района, определен за евакуация. Влакове към и от Солун също няма да се движат, тъй като основното жп направление преминава през потенциално опасния район.

Операцията по евакуация обхваща три квартала на града, които се намират на около пет километра от центъра

Заместник-префектът на Солун Вула Патулиду заяви, че около 1000 полицейски служители и 300 доброволци ще помагат в евакуацията. От 6 часа сутринта автобуси ще започнат да транспортират жителите на засегнатите квартали към местни спортни зали, стадиони и кафенета.

Бежанци от намиращ се наблизо лагер също ще бъдат евакуирани. По тяхно желание, те ще имат възможност да посетят местния Музей по археология, съобщи министерството на миграционната политика.

#бомба #Солун #евакуация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"