Ето как ще разгледаме Венера отблизо

Ето как ще разгледаме Венера отблизо
Edna.bg
A A+ A++ A

Изглежда не само стъпването на Марс започва да изглежда като възможна мисия в обозримото бъдеще, но и такава на Венера. Това може да се случи с помощта на специален компютърен чип, който НАСА разработи наскоро. Той може да работи поне три седмици в атмосферните условия на втората по ред планета в Слънчевата система, пише iNews.bg.

Според данните чипът ще издържи на високо налягане и температура над 460 градуса по Целзий, съобщи ТАСС. Засега обаче никой не е направил електронни схеми за работа в такава среда, които издържат на подобна температура дълго време.

Вместо стандартната силициева основа за изработка на чипа, учените използвали силицие карбид. За окисляването на процесора пък се спрели на танталов силицид. Благодарение на това той може да се справи с високата температура и агресивната химическа среда.

В историята на опитите за проучване на Венера от 1961 г. от Земята са изпратени 27 космически апарата, 19 от които руски и 6 американски. Последно от СССР там беше изпратен "Вега 2" през 1985 г.

#Венера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"