Пчеларите очакват големи загуби на пчелни семейства

Пчеларите очакват големи загуби на пчелни семейства
pixabay.com
A A+ A++ A

Очаквам след тази зима да инкасираме големи загуби на пчелни семейства. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ инж. Михаил Михайлов – председател на Обединен български пчеларски съюз, по повод 10-ти февруари, който се отбелязва като Ден на пчеларя, както и за проблемите в сектора през зимата, фалшивия мед и финансирането на бранша. По думите му през зимния период проблемът основно е свързан със зимуването на пчелите.

„Тази зима, поради необичайно ниските температури, създаде проблеми на пчеларите във връзка с оцеляването на пчелите. Като пчелари трябва да проверим пчелните семейства като отворим кошерите и при нужда да поставим храна. Най-напред се поставя пчелен мед, след това захарно тесто и т.н. Това се прави с оглед да се активизират пчелите, за да може майката по-усилено да снася яйца и да създадем силни пчелни семейства“, коментира инж. Михайлов. Той обясни, че информацията от края на 2016 г. е, че зимната смъртност не е голяма - в рамките на 5-10%.

„Това са обичайните загуби, но това е само в началото на периода. Очакваме до края на март, понякога и в началото на април, да отчетем наистина какви ще бъдат загубите на пчелни семейства. Имайки опит от предишни години, когато зимите бяха по-меки, смятаме, че тази година ще инкасираме големи загуби на пчелни семейства. От отделни информации, които имаме за отделни райони, загубите са над 50 %, но смятаме, че те се дължат на други причини“, коментира инж. Михайлов. Според него най-често грешките на пчеларите през зимата са, че са зазимили слаби пчелни семейства с малко храна.

#пчелари #загуби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »