16 април е вероятната дата на референдум за Конституцията в Труция

16 април е вероятната дата на референдум за Конституцията в Труция
pixabay.com
A A+ A++ A

Референдумът за поправките в турската Конституция по всяка вероятност ще се проведе на 16 април. Това заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг в интервю за телевизионния канал ТРТ, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Законопроектът все още е за подписване от президента. Но сега не е толкова важно кога ще вземе решение – утре или след два дни. Според процедурата и като се има предвид ситуацията, най-вероятната дата се явява 16 април“, каза турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, информира Нова телевизия.

Министърът посочи също, че „по-голяма част от населението ще каже „Да“ на гласуването“.

„Ние ще проведем активна агитационна кампания. Против поправките се води мръсна кампания и ние ще обясним всичко на народа“, допълни той.

Датата потвърди в сряда и официалният говорител на президента Ибрахим Калън, според когото допитването може да бъде на 9 или 16 април.

По закон референдумът трябва да се проведе една неделя след изтичането на 60-дневния срок от подписването на измененията от президента и публикуването им в Държавен вестник. Документът беше предаден за подписване на Реджеп Ердоган на 2 февруари и сега той разполага с 15-дневен срок да го ратифицира или да го върне за допълнително обсъждане.

Основната промяна в новите поправки е тази на системата на управление в страната към президентска и отпадане на длъжността на премиера. Проектът предвижда и възможност президентът да запази партийната си принадлежност и увеличени законодателни и изпълнителни пълномощия, включително и възможността да формира кабинет. 

 
 

#Турция #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"