Зад решетките влизат служители в Агенция "Митници" и МП "Гюешево"

Зад решетките влизат служители в Агенция "Митници" и МП "Гюешево"
pixabay.com
A A+ A++ A

Специализираният наказателен съд наложи наказания от 3 години и шест месеца и 2 години и шест месеца затвор на Иван Капаров - служител от Агенция „Митници“, и Веслав Василев - инспектор от Митнически пункт „Гюешево“. Двамата са лишени и от правото пет години да заемат длъжност като държавни служители, съобщиха от спецпрокуратурата.

Съдът призна двамата за виновни за престъпления по служба, като са регистрирали фиктивен износ на акцизни стоки от ЕС, които не са напускали територията на Общността. 

До задържането си Капаров е бил един от двамата служители в Агенция „Митници“, който е имал достъп до Системата за контрол на износа на Европейската комисия. В тази система се вписват всички акцизни стоки, които се изнасят от страни в Европейския съюз. Когато стоката се превозва с автомобили, митническите власти в страната износител я вписват в системата с определен код (записан в превозните документи), с което удостоверяват начало на износа. При излизане от ЕС, митническите власти в страната, от която стоката напуска Общността, отразяват край на износа със съответните кодове.

Митничарят от „Гюешево“ Василев получавал от трето лице кодовете на износни пратки с цигари от Полша, които по документи били за краен получател в Турция. Изпращал кодовете на Капаров, който от своя страна ги вписвал в подходящо време в европейската система, като напуснали ЕС през „Капитан Андреево“. С това удостоверявал, че износът е приключен. На практика обаче камионите с цигари изобщо не напускали Полша. Капаров е задържан от служители на ГДБОП в момента, в който опитвал да впише в системата излизането от ЕС на два камиона с полски цигари.

По делото са известни осем случая на фиктивен износ с участието на българските митнически служители. Чрез него е била облагодетелствана полската фирма производител, която спестявала акциз и си „връщала“ ДДС, който не й се е полагал.

За образуваното от Специализираната прокуратура досъдебно производство чрез ОЛАФ са били информирани полските власти. Там Апелативната прокуратура в Люблин образувала от своя страна досъдебно производство за данъчни измами срещу служители във фирмата производител „Луксор“. 

 

 

#затвор #митничари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »