Гърците още са недоволни, пак ще стачкуват

Гърците още са недоволни, пак ще стачкуват
На 1 декември служителите от частния сектор в Гърция отново ще протестират. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На 1 декември служителите от частния сектор в Гърция отново ще протестират.

Това ще е първата голяма стачка след сформирането на правителството на националното единство, съобщи БГНЕС, позовавайки се на „Ройтерс“.

Така гърците дадоха да се разбере, че профсъюзите няма да смекчат позицията си срещу политиката на строго ограничаване на разходите, възприета от новата коалиция.

Профсъюзът GSEE, представляващ около 2,5 милиона служители от частния сектор, насрочи 24-часова стачка за вторник в знак на протест срещу бюджета за 2012 г., който гръцкият парламент ще гласува на 7 декември.

„Стачката е срещу този бюджет на строгите ограничения и срещу намаляването на социалните разходи“, заяви говорителят на профсъюза Статис Анестис.

Приемането на бюджета за 2012 г. е едно от условията за получаването на спасителната помощ от 130 милиарда евро от международните кредитори на страната.

Профсъюзът на служителите в държавния сектор АДЕДИ, представляващ около 500 000 души, ще реши по-късно днес дали да се присъедини към стачката.

Бюджетът за 2012 г. предвижда увеличаване на данъци и намаляване на разходите, за да се гарантира, че бюджетният дефицит ще се понижи поне до 6,7% от БВП догодина спрямо 9% тази година.

Двете основни гръцки партии – социалистическата ПАСОК и консервативната „Нова демокрация“, съобщиха, че ще подкрепят бюджета.

#Гърция #протест #стачка #ПАСОК #Нова демокрация #коалиция #национално #единство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"