Природозащитниците отново блокираха центъра на София заради Закона за горите

Природозащитниците отново блокираха центъра на София заради Закона за горите
За трета поредна вечер природозащитници блокираха центъра на София в протест срещу новия Закон за горите. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Над 3000 души се събраха в петък за трета поредна вечер в центъра на София, за да се обявят отново срещу промените в Закона за горите, гласувани от парламента.

Полицията задържа около десетина протестиращи срещу промените в Закона за горите заради неизпълнение на полицейски разпореждания, предаде Дарик.

Повече от три часа продължи протестът на еколозите. Те скандираха "Искаме природа, не искаме бетон!", "Вето!", "Утре пак и все така ще е до победата" и носеха плакати "Не преговаряй с дърваря, вземи му брадвата", "Природата е вашата майка, не я изнасилвайте". Категоричната им позиция е, че протестите ще продължат, докато президентът Росен Плевнелиев не наложи вето над спорния закон.

Протестът дойде след двучасова извънредна среща на природозащитниците с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

По време на нея обаче не беше постигнат консенсус по най-важния спор, разпалил гражданското недоволство - да се променя ли предназначението на гората, ако инвеститор реши да строи там спортни съоръжения.

Въпреки призивите на управляващите да няма протестиращи граждани в центъра на столицата, еколозите се събраха около 19 часа при езерото Ариана, в района на Орлов мост, след това тръгнаха към Президентството, след което отново се отправиха към езерото.

Преминавайки през центъра на града, те блокираха движението по бул. "Цар Освободител", бул. "Г.С.Раковски", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". На бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" те седнаха на платното и запяха "Хубава си, моя, горо".

Основната цел на над 3000-те защитници на природата беше да дезориентират полицията. С опазването на реда бяха ангажирани полицаи, жандармеристи и специализирани части.

На моменти имаше леки сблъсъци между полицаи и протестиращи. При опит на демонстранти, сред които и непълнолетни, да спрат движението, сядайки на пътното платно, на органите на реда им се наложи да използват палки и щитове.

Оператор на бТВ пострада, след като беше свален на земята от един от протестиращите и камерата му беше счупена.

За трети ден екозащитниците излязоха на протест срещу приетите от Народното събрание промени в Закона за горите. В сряда и четвъртък, по време на демонстрациите, бяха задържани над 10 души и в двете поредни вечери.

Юристи на Изпълнителната агенция по горите и природозащитници ще продължат да разглеждат текстовете от закона и в понеделник отново ще има среща с премиера, за да се уточнят подробностите около нормативните промени.

#природозащитници #протест #Закон за горите #Орлов мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"