Конгресмен в САЩ се обяви за промяна на границите на Балканите

Конгресмен в САЩ се обяви за промяна на границите на Балканите
en.wikipedia.org
A A+ A++ A

Конгресменът от Републиканската партия в САЩ Дейна Рорабейкър се обяви за промяна на границите на Балканите и подялбата на Република Македония между съседите й – най-вече от Косово и България, на етнически принцип. Тя определи опита за създаване на македонска държава като провал и посочи, че явно косовари и българското етническо население там не могат да живеят заедно в бъдеще, пише iNews.bg.

"Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България", каза Рорабейкър в интервю за албанската телевизия "Визион плюс", цитирана от БГНЕС.

"Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, за която те смятат, че са свързани", категорична е конгресменката.

"При нас съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес", каза още тя.

На въпроса дали новата администрация на президента Доналд Тръмп подкрепя подобна идея, Рорабейкър отговори: "Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комитета по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир".

 

#Дейна Рорабейкър #Македония #България #Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"