„Газпром“: Няма „Южен поток“ без България

„Газпром“: Няма „Южен поток“ без България
Милер отхвърли медийните спекулации в някои западнобалкански издания, че България ще бъде заобиколена от газопровода „Южен поток“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на „Газпром“ Алексей Милер отхвърли медийните спекулации в някои западнобалкански издания, че България ще бъде заобиколена от газопровода „Южен поток“.

Газопроводът „Южен поток“ ще минава през България, но окончателно решение по въпроса още не е взето, заяви председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер по време на посещение в Белград, предаде БГНЕС.

Той категорично заяви, че България остава в маршрута на „Южен поток“, и подчерта, че Русия вече е подписала междуправителствено споразумения с България, съобщава БНР.

В същото време обаче Алексей Милер отбеляза, че компанията инвеститор ще вземе окончателно решение дали газопроводът ще минава само през България или през България и Румъния в края на 2012 г.

„Решението за участието на България в „Южен поток“ ще бъде взето в края на 2012 г.“, заяви председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер по време на посещение в Белград.

За да диверсифицира маршрута за износ на природен газ, „Газпром“ планира да изгради газопровода „Южен поток“ през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

За построяването на сухопътната отсечка вече са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.

Участници в проекта „Южен поток“ са руската „Газпром“ – 50%, италианската ЕНИ – 20%, германската „Винтерсхал“ и френската „Електрисите дьо Франс“ – с по 15%.

#Алексей Милер #Газпром #Южен поток #България #Румъния #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници