Протестите са платени, заяви лидерът на социалдемократите в Румъния

Протестите са платени, заяви лидерът на социалдемократите в Румъния
Twitter
A A+ A++ A

Според лидера на социалдемократите в Румъния Ливиу Драгня многобройните граждански протести от последните дни са били платени и зад тях стояли мултинационални интереси и организации. Той е поискал протестите да бъдат разследвани, защото били заплаха за националната сигурност на страната, пише БТВ.

В интервю по телевизията „Ромъния ТеВе” Драгня заяви, че това, което се случва на Площада на победата, е политически митинг. По думите му хората са били доведени с автобуси и влакове и всичко сочи за добра организация.

„Всички обвинения, които ни се отправят, абсолютно всички обвинения са фалшиви. Очевидно, залогът е Социалдемократическата партия”, каза Драгня.

Снощи в Букурещ се състоя най-многобройният протест до момента. Близо 250 хил. души се събраха на площада, за да поискат оставката на правителството.

Протестите избухнаха, след като кабинетът прие спорен декрет, според който някои корупционни престъпления – тези с имущества под 200 хил. леи (около 45 хил. евро), нямаше да се наказват от закона. Заради гражданското недоволство, декретът беше оттеглен.

В цяла Румъния са протестирали над 500 хил. души.

Сред знамената на площада в Букурещ се виждаха и български флагове в знак на благодарност, че българите подкрепиха протеста.

Снощи пред президентството се е състоял и контрапротест с искане за оставката на президента, който е един от сериозните критици на настоящото правителство и неговата политика.

Въпреки че правителството оттегли указа, пакетът от мерки ще бъде разгледан в парламента.

#протести #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?