Канадците осъдиха "отворената" връзка на правителството към мигрантите

Канадците осъдиха "отворената" връзка на правителството към мигрантите
Източник: България СЕГА
A A+ A++ A

Тази седмица Канада преживя терористично нападение срещу джамия, при което загинаха петима души. Някои видяха в нападението връзка с "отворената" политика на правителство към имигрантите. Канадският премиер Трюдо е категоричен, че страната му няма да променя политиката си за прием на бежанци, заради указа на Тръмп, предаде БНТ.

Канадците приемат действията на Доналд Тръмп, като президент на Америка спокойно, без излишни емоции. Това, обаче не означава, че са безразлични и безучастни към действията на новия господар в Белия дом. Най-активните предпочетоха да се включат директно в протестите в Ню Йорк, Филаделфия или Бостън. Протести на женски организации, гей общество, религиозни или антирасистки общности се проведоха в Монтреал, Отава, Ванкувър, Торонто и други канадски градове. В интерес на истината "розовите шапки" не набраха популярност и до сериозни сблъсъци или вандалски изстъпления не се стигна. За сравнение, че ученическите и студентски протести, срещу увеличението на таксите за обучение, преди година бяха далеч по-мащабни и многобройни.

Канада отвори врати, в отговор на забраната за мюсюлмани да посещават САЩ и реакцията не закъсня: стрелба в джамия в Квебек. Невинни жертви, застреляни по време на молитва. Нападението бе определено, като терористичен акт и веднага осъдено от целия здравомислещ свят. Той, обаче постави на изпитание устоите и принципите, по които е изградено канадското общество. Канадците добре разбират, че терористични атаки ще има и в бъдеще, но че как и до колко обществото е готово да им противостои адекватно, зависи те да се ограничат до минимум. За съжаление, Канада очакваше по-бърза и навременна реакция на атентата, лично от американския президент, логично за две толкова близки страни.

Указът на Тръмп, за започване строежа на петролопровод от Албърта за САЩ, предизвика гневни протести най-вече на коренното население - индианците, по подобие на протестите в Северна и Южна Дакота. Фактът, че строежът е поверен изцяло на американски компании, като дори стоманата за тръбите ще идва от юг не предизвиква възторг в канадските бизнес среди. Не са спокойни за своето бъдеще и работниците от автомобилните филиали на "Форд" и "Дженерал мотърс" в Уиндзор и Ошауа. Накрая ми се иска да кажа няколко думи за отношението на канадския премиер Джъстин Трюдо към своя новоизбран колега. За разлика от редица световни политици с голям опит, които открито заставаха срещу Тръмп, преди изборите, поставяйки се в абсурдна ситуация сега, младият Трюдо избра умерен, дипломатичен, делови подход, който и в най-пълна степен отговаря на настроенията и отношението на собствения му народ.

#Канада #джамия #Доналд Тръмп #Трюдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"