Над 100 африкански мигранти бяха заловени в Средиземно море тази нощ

Над 100 африкански мигранти бяха заловени в Средиземно море тази нощ
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Около 110 африкански мигранти бяха заловени тази нощ  в Средиземно море при опит да достигнат до бреговете на Европа, съобщи либийската брегова охрана, цитирана от Ройтерс. За една седмица патрулите са заловили най-малко 1130 души в близост до град Сабрата, каза говорител на бреговата служба, предаде БНР.    
 
"Днес ние патрулирахме на обширна площ, северно от Триполи, и арестувахме над 100 мигранти, които по-късно бяха отведени до военноморската база в либийската столица", коментира той.

Мигрантите използват несигурни надуваеми лодки и дървени съдове, като се опитват да достигнат до териториалните води на Италия и там да поискат помощ. Либия се превърна в основна отправна точка за имигрантите, опитващи се да прекосят Средиземно море с кораб до Европа, тъй като  маршрутът между Турция и Гърция до голяма степен беше затворен през миналата година. Ето какво разказа една от жените на заловена гумена лодка    

"Аз живея в Сабрата и трябваше да платя 300 долара, за да стигна до Италия. Тръгнахме вчера в полунощ. Прекарахме в морето повече от 20 часа. След това дойде полицията".

В петък, по време на неформалната среща в Малта, лидерите на държавите-членки от ЕС приеха декларация в подкрепа на Малта и Италия - част от средиземноморския маршрут, където мигранският натиск е най-силен. Миналата година по него са преминали нелегално над 180 хиляди души. Документът предвижда и помощ за Либия, включваща конкретни мерки за намаляване на потока мигранти.

#мигранти #Средиземно море #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"