Скиорите и цялото им войнство

Скиорите и цялото им войнство
A A+ A++ A

В сряда парламентът прие окончателно спорния Закон за горите, с което даде зелена светлина на изграждането на ски писти и лифтове без необходимост от промяна на статута на ползване на земите.

Решението разтресе София.

Противниците на закона отдавна твърдят, че той е един от най-лобистките в цялата история на България, облагодетелстващ шепа сенчести олигарси, позволяващ разграбването на последния ни значителен природен ресурс. Според тях горите в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната, ще станат най-уязвими. Природозащитниците и най-голямата международна природозащитна организация WWF - Световен фонд за природата, разпространиха списък от осем смущаващи прецедента в измененията в закона, свързани с използването на земята на България.

Организирани спонтанно чрез социалната мрежа „Фейсбук“, хиляди граждани се стичат всяка вечер към района на Орлов мост за да протестират срещу решението на депутатите. Протестиращите блокираха трафика на ключовото кръстовище, което предизвика преки, макар и некръвопролитни, сблъсъци с полицията и над 20 ареста.

Премиерът Бойко Борисов каза на нацията, че Законът за горите си бил лобистки, обаче това било лобиране, облагодетелстващо сноубордистите, скиорите и всички любители на зимните спортове, и се закани, че никакъв протест няма да спре правителството да развива туризма у нас.

Изявлението му предизвика шеги от сорта на това как българите можели дори да назоват поименно печелившите скиори.

Ако се върнем назад във времето, сагата започна в началото на декември 2011 г. с отказа на фирма „Витоша ски“ да пусне ски лифтовете на Витоша на основание на предишните текстове от Закона за горите.

Старият закон задължаваше собствениците на подобни съоръжения да притежават статут за пълни права върху ползването на недвижими имоти, за да могат да почистват и подсигуряват лифтове и писти. „Витоша ски“ нямаше право да кандидатства за такъв статут поради липсата на одобрен подробен устройствен план.

Компанията предложи устройствен план за нова ски зона, но той беше отхвърлен, защото включваше защитени територии и защото оценката за въздействието върху околната среда не била направена в съответствие с правилата. Компанията атакува това решение на Министерството на околната среда и водите пред закона, но остави устройствения план непроменен.

Дирекцията на Природен парк „Витоша" контрира, че трасетата на лифтовете могат да се почистват и без този статут, само чрез договора за наем. Агенцията по горите потвърди, че няма да се противопостави на използването на ски пистите и на лифтовете.

Директорът на парка Тома Белев, носител на годишната награда на WWF за 2012 г. и един от най-сериозните противници на „Витоша ски“, беше отстранен и подложен на масова клеветническа кампания в близките до властта медии.

„Витоша ски“ е собственост на банкера Цеко Минев. Чрез офшорните си компании „Юлен“ и „Витоша ски“, Минев вече контролира основни ски зони в България - Банско и Витоша.

Според журналистическо разследване на Бивол.бг, официален партньор на Уикилийкс за България, и на е-вестник, остатъци от Мултигруп на Илия Павлов чрез фирма, регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн (подобна на офшорна зона), и косвено банката на Минев - Първа инвестиционна банка владеят и Боровец.

Минев е председател на Българската федерация по ски. Близостта между него и Борисов е добре известна и документирана чрез множество съвместни изяви и снимки.

Почитателите на зимните спортове, както софиянци, така и посетители на столицата, за които прословутият закон така много бил „лобирал“, в крайна сметка бяха лишени от възможността да изпитат удоволствието от ските през целия зимен сезон. Тези с повече средства отидоха да карат ски в Банско и Боровец, от което отново се облагодетелства пак същият „Скиор“.

Кои са „Скиорът“ и неговата банка?

През ноември 2009 г. вече бившият американски посланик в София Джон Байърли, познат като един от най-добрите дипломати на САЩ, пише следното в секретна грама до Държавния департамент:

„Първа инвестиционна банка (FIB), основана през 1993 г. от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев със средства с неясен произход. Те продължават да са собственици заедно с две офшорки от Кайманските острови и англо-нормандските острови (Джърси и Гърнси, бел. ред.). Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD), която в началото им беше поддръжник и инвеститор, наскоро ни каза, че участието им във FIB се счита за черно петно в историята им. Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.“ (Край на цитата)

Междувременно на фона на провелия се наскоро форум на ЕП в Брюксел за липсата на свобода в българските медии, повечето от тях омаловажиха протеста, като или го споменаха бегло, или изобщо не го споменаха. Масовите медии в България очевидно са твърде заети със собствените си войни... Други, като bTV, внимаваха непременно да излъчат репортажи за рождения ден на Борисов, който също се падна на тази забележителна дата. Телевизията реши да пропусне изцяло протеста и вместо това да разкаже на зрителите си за безкрайния списък от абсурдните, подмазвачески подаръци, които премиерът бил получил - кирка с червена панделка, ножици за рязане на лентички, торта с формата на магистрала, истинска, макар и дълга само 3 км магистрала, и прочие ...

На сутринта след първия протест опозицията и от ляво и от дясно се обедини в осъждането на измененията в закона и в искането към президента да им наложи вето.

Тук трябва да се отбележи, че само 109 депутати от общо 240 присъстваха при гласуването на този така значим закон с отдавна известен на политиците потенциал да разтърси страната. 77 бяха от ГЕРБ, а останалите - независими и от опозицията.

За тези от ГЕРБ е разбираемо, все пак трябваше да се погрижат за основния си приоритет - рождения ден на вожда. Приоритетът на опозицията остана неизвестен. Нито един български политик не беше забелязан на протестите.

Протестиращите са предимно млади хора и семейства с малки деца. Носят плакати: „Гора значи живот“, „Съжаляваме за неудобството. Ние просто се опитваме да спасим това, което е останало от България“ и „Ние сме Държавата“. Скандираха „Честит рожден ден, Бойко“ и „Мафия“. Прегърнаха полицаите (далеч по-многобройни отколкото при други блокади на пътища) и ни напомниха за младежките антивоенни демонстрации на запад през 60-те на миналия век.

Сред лавината от информации за кичозни абитуриентски балове и неграмотни, незнаещи младежи, според всички свидетелски показания и репортажи в групата на Орлов мост са се включили интелигентни, будни, миролюбиви и красиви млади хора. Казват, че не са еколози, а граждани.

Те написаха във „Фейсбук“, че България сега има три изхода: Терминал 1, Терминал 2 и Орлов мост.

Те не искат да напуснат родината си, но искат да имат глас в собствената си страна. Те не искат бъдат мачкани от силна ръка и подигравани чрез арогантност. Не са против развитието на туризма и модерни ски съоръжения, но отказват да се примирят с това държавата им да прекроява закони по поръчка на офшорни компании и офшорни банки.

Зад така втръсналите маски на политици, сенчести олигарси, мутри (често и като три в едно) и едно потискано от комунистическия режим поколение се показва новото лице на България. Бъдещето. Истинските шампиони на демокрацията. Светлината в дъното на тунела.

#писти #лифтове #скиори #сноубордисти #Банско #Пирин #митинг #протест #Юлен #защитени територии #еколози #Тома Белев #Джон Байърли #Витоша ски #ски #Витоша #туризъм #Бойко Борисов #ГЕРБ #Парламент #народни представители #офшорни фирми #Закон за горите #неправителствени организации #президент #вето #Боровец #Цеко Минев #Първа инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »