Мачовете на 15 юни: Украйна пак търси историческа победа – този път срещу Франция

Мачовете на 15 юни: Украйна пак търси историческа победа – този път срещу Франция
Рекордьорът според много статитики Андрий Шевченко вкарва победния гол за Украйна срещу Швеция. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Домакинът на Евро 2012 – Украйна, който оглави класирането в Група D след историческа победа над Швеция в първия мач, ще защитава честта си срещу Франция в двубой от 19:00 часа българско време на стадион „Донбас Арена“ в Донецк.

Летящият старт на Украйна с 2:1 срещу Швеция повдигна самочувствието на домакините, които ще търсят поне равенство в двубоя срещу „петлите“, за да запазят шансовете си за класиране на четвъртфинали.

Звездата на тима Андрий Шевченко вкара и двете попадения, а не беше отбелязвал два гола в един мач с националната фланелка на Украйна от 2004 г. насам.

Откакто дебютира в отбора преди 17 години, той е участвал в поне една официална среща на година. Освен това държи рекорда за най-млад голмайстор за Украйна с попадението си в мач срещу Турция през 1996 г., когато е на 19, както и рекорда за най-възрастен голмайстор – 36-годишен, след головете му в последния мач срещу Швеция.

Андрий Шевченко беше и първият украински национал, изиграл 100 мача за тима.

Ремито обаче няма да задоволи Франция след равенството 1:1 с Англия в първия кръг на груповата фаза.

Очаква се селекционерът на украинците Олег Блохин да пусне малко по-дефанзивен състав в сравнение с двубоя срещу Швеция.

От своя страна треньорът на Франция Лоран Блан вероятно ще пусне Ян Мвила като титуляр, след като реши да не рискува със здравето му в първия мач срещу Англия.

Ако Украйна победи Франция, тя ще постигне нов безпрецедентен успех след този над Швеция, защото статистиката от общо шестте срещи между двата тима е в полза на Франция с 3 победи и 3 равенства.

При последната среща между двата отбора отново на „Донбас Арена" на 6 юни 2011 г. Франция победи с 4:1.

Националният отбор на Украйна премина през доста неприятна серия преди началото на Евро 2012.

Освен националния рекорд по най-много поредни загуби през лятото на 2011 г. - тимът падна от Франция, Швеция, Уругвай и Чехия само в рамките на три месеца, отборът претърпя сътресенията на три треньорски смени от 2010 г. насам.

От 2010 г. пък Франция няма загуба на международната сцена в последните си 22 мача с 15 успеха в тях.

В последния мач срещу Англия имаше 15 удара в очертанията на вратата срещу само един за опонентите от Англия, макар че срещата завърши с равенство 1:1.

Въпреки очевидните предимства на Франция в двубоя, Украйна ще се радва на подкрепата на собствена публика и собствен терен, което може да се окаже решаващо за амбицирания отбор на страната домакин.

#Евро 2012 #футбол #Украйна #Франция #Група D #Андрий Шевченко #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »