4-ти февруари 1997 г. през погледа на новата история

4-ти февруари 1997 г. през погледа на новата история
Източник: webcafe.bg
A A+ A++ A

4-ти февруари 1997-а е денят на развръзката на политическата криза в България, последвала след протестите срещу управлението на правителството на Жан Виденов и БСП. България е обхваната от масови стачки и демонстрации заради тежката икономическа ситуация, която изяжда спестяванията на българина и опразва хладилниците му, предаде БНТ.

Гневът се насочва към Народното събрание, което демонстрантите щурмуват на 10 януари - нещо, което България не е виждала дори при падането на комунизма през 89-а. Страната е на ръба на гражданска война - с правителство в оставка и парализиран парламент.

На 22 януари в длъжност встъпва новият президент от СДС Петър Стоянов. Той започва консултации с политическите сили за съставяне на ново правителство като връчва проучвателен мандат първо на БСП - най-многобройната партия в парламента.  Опозицията и протестиращите искат предсрочни избори и край на социалистическото управление. Именно на 4 февруари новият лидер на БСП Георги Първанов и номинираният за премиер Николай Добрев трябва да обявят решението - дали ще се откажат от мандата или ще предложат нов кабинет.

За телевизионните камери е очевидно, че през целия ден между политическите сили текат преговори и консултации. Първанов и Добрев отиват още сутринта на "Дондуков" 2, но излизат от президентството през заден вход и без публични изявления. Следобед те отново се връщат в президентството за свиканото от Стоянов заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Междувременно се е състоял и пленум на БСП, от който идва новината, че социалистите ще върнат мандата. Но едва след края на продължилото 3 часа заседание на "Дондуков" 2 официално е съобщено, че БСП се отказва от мандата, а държавният глава ще насрочи предсрочни избори през април. Протестите и блокадите в страната трябва да бъдат прекратени. Всички политически сили се съгласяват да скрепят договореностите с декларация за национално съгласие.

Така завършва този ден и така започват митовете. Вече 20 години се спори сама ли БСП се е отказала от властта или е била притисната от опозицията? Колко папки са занесли на "Дондуков" 2 Добрев и Първанов - една с отказ от мандат, или две - включително с предложение за кабинет. Имало ли е договорки между СДС и БСП, свързани с последвалата приватизация и с отговорностите за провала на управлението на Виденов? Били ли са протестите контролирани отвън и ако "да" - от кого?

Иначе след края на кризата, в България започнаха реформи, беше подадена молба за членство в НАТО, България получи покана за преговори в Европейския съюз. 20 години по-късно - въпреки проблемите, България вече не е същата.

#Дондуков #Жан Виденов #БСП #СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »