Финландец прихвана общинското радио в Търново, отнело му 6 месеца

Финландец прихвана общинското радио в Търново, отнело му 6 месеца
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Радиолюбителят Марко Браско от финландския град Еспоо е успял да прехване българско радио. Цели шест месеца му отнело да се свърже с общинското радио във Велико Търново, за да съобщи на екипа, че хваща сигнала им на 98 мега херца в родния град на пилота от Формула 1 Кими Райконен, пише Труд.

Браск изпраща освен снимка на антените в дома си, с които е прехванал излъчването на великотърновската медия, но и звуков файл с автореклама. “Аз приемам тук, във Финландия, предаванията на вашата радиостанция. Да, това е възможно! Сезонните условия в йоносферата способстват УКВ сигналът да достига до далечни разстояния от предавателя, дори до 2000 км!”, пише Марко Браск.

Той е на 48 години, семеен, с две деца, хоби са му спортът и радиото. В писмото си до общинско радиото във Велико Търново, което излъчва на честота 98 мегахерца, Марко обяснява, че е прехванал сигнала на медията на 18 юни 2016 г. и изпраща запис, направен в интервала 19,43-19,46 ч българско време.

Изпратеният файл действително е от ефира на великотърновското радио. Проверка в програмата на радиото установи, че Марко се е объркал с един час, но важното е, че е чул джингъла на медията и песента “Не ти ли стига” в изпълнение на Михаела Маринова.

Град Еспоо, където живее Марко, е вторият по големина град и община във Финландия с население 244 930 души. Разположен е в непосредствена близост до Хелзинки. В него е роден и друг знаменит пилот от Формула 1 освен Райконен – Джей Джей Лехто.

#радио #Финландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »