Плевнелиев: Инвеститорите оценяват региона като цяло, трябва ни обща бизнес среда

Плевнелиев: Инвеститорите оценяват региона като цяло, трябва ни обща бизнес среда
Инвеститорите намаляват в региона заради кризата и е много по-важно да създаваме заедно по-добра бизнес среда, инфраструктура и регулации, каза Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Югоизточна Европа са взаимно зависими от банки и бизнес, от чужди инвестиции, инфраструктура, сигурност и енергетика и е време тази зависимост да бъде превърната във възможност, заяви президентът Росен Плевнелиев пред държавни лидери в Белград.

В петък столицата на Сърбия е домакин на Срещата на върха на държавите, участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде „Фокус“.

В регионалния форум за дипломатически и политически диалог участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

„Надявам се, че всички ние разбираме, че инвеститорите гледат на региона като на едно цяло, не като отделна държава. Инвеститорите намаляват в региона заради кризата и е много по-важно да създаваме заедно по-добра бизнес среда, инфраструктура и регулации“, каза Росен Плевнелиев.

Интегрирането на балканските страни в Европейския съюз е общата цел на държавните ръководители в региона, каза още президентът Росен Плевнелиев пред участниците в ПСЮИЕ.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива на всички държави от Югоизточна Европа“, заяви Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на президента.

Той добави, че създаването на по-добра и стабилна бизнес среда е от изключително значение и за привличането на повече инвеститори в региона.

В словото си при откриването на срещата държавният глава на България посочи, че страните от Югоизточна Европа са обединени както от общата перспектива за членство в Европейския съюз и от политиката на отворени врати на НАТО, така и от възможностите за последващо развитие и задълбочаване на регионалното сътрудничество.

Росен Плевнелиев заяви, че България винаги е подкрепяла изграждането и задълбочаването на добросъседски отношения между страните на Балканите.

Президентът отбеляза, че намирането на решения по въпроси от двустранен характер трябва да става в духа на европейските ценности.

Процесът на разширяване предполага да се интегрират партньори, а не да остават неразрешени въпроси, подчерта българският президент.

Росен Плевнелиев подчерта, че последващото задълбочаване на икономическите ни връзки е най-ефикасната мярка за преодоляване на негативните ефекти от световната финансова и икономическа криза.

„Трябва да мобилизираме нашите вътрешни ресурси и да ги комбинираме с европейските финансови инструменти, за да изградим стратегически проекти в транспорта и енергийната инфраструктура. Нашето географско положение е голямо предимство. Може само да се възползваме от него, като интегрираме нашите системи“, каза българският президент.

Президентът изрази удовлетворението си от позитивното развитие на диалога между Белград и Прищина и подчерта, че прилагането на постигнатите споразумения е от ключово значение за задълбочаването на регионалното сътрудничество.

Росен Плевнелиев отбеляза и важното значение на сътрудничеството в областта на сигурността и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

„Нашият регион е една от люлките на европейската цивилизация. Ние споделяме обща история, култура и традиции, нека да ги използваме като възможност. В заключение бих искал да изразя нашето задоволство от сръбското председателство през годината. Пожелавам на следващия председател - Република Македония, успех в задълбочаването на регионалното сътрудничество“, каза в заключение президентът на България.

#Росен Плевнелиев #ПСЮИЕ #Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа #бизнес #инвеститори #Белград #Сърбия #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »