Военното министерство прекратява договора с „Берета Трейдинг“

Военното министерство прекратява договора с „Берета Трейдинг“
Аню Ангелов е категоричен, че всички изисквания в договора между МО и „Берета Трейдинг“ са спазени от министерството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Договорът за утилизация на боеприпаси от Челопечене с фирма „Берета Трейдинг“ ще бъде прекратен и Министерството на отбраната ще търси неустойки по него, обяви военният министър Аню Ангелов пред депутатите в парламента.

Фирмата, чийто склад в село Лозенец край пътен възел Петолъчката се взриви и отне живота на трима души на 5 юни, е унищожила по-малко от половината боеприпаси и оръжия, отколкото я задължава договорът за обществена поръчка от МО, предаде БГНЕС.

Аню Ангелов обясни, че част от ракетите в базата са собственост на завода производител, който ги е оставил там, за да се извършват изпитания с тях, но след това не са били върнати по съответния ред, поясни министърът.

Той е категоричен, че в склада е имало повече ракети, отколкото принадлежащите на завода.

„Няма нищо нестандартно, всичко, което е издавано на фирмата „Берета Трейдинг“, е описано в приложение - неделима част от договора, и с подписа си нейният представител е удостоверил, че е получил съответните боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани“, уточни Аню Ангелов.

Преносът на ракетите е извършен със собствена транспортна фирма от военното формирование до складовата база.

„По-нататък утилизацията е по технологичен процес, който се определя от собственика на фирмата. Добре е този човек, който ходи по различни медии, да каже как е трябвало да утилизира бойни части на зенитни ракети - има спецификация, която указва как това да стане“, поясни военният министър.

По думите му разследването на взривовете ще покаже как се е осъществявал технологичният процес.

Аню Ангелов е категоричен, че всички изисквания в договора между МО и „Берета Трейдинг“ са спазени от министерството.

„Там изрично е казано, че от момента на получаването до момента на предаването на остатъчните материали от утилизацията отговорността е на изпълнителя“, посочи военният министър.

Той не е получил разрешение да публикува договора и приложенията към него преди края на разследването и досъдебното производство.

„Има правила и не е работа на българската армия да произвежда и утилизира боеприпаси, а фирмите, които имат намерение да вършат тази дейност, се явяват на конкурс със съответните разрешителни за транспорт, съхраняване, за утилизация и други“, отбеляза Аню Ангелов.

За служителката на Министерството на отбраната Хени Шиякова, ходила на екскурзия до о-в Бали на разноски на фирмата „Берета Трейдинг“, министърът каза, че е поискал да й бъде отнет достъпът до класифицирана информация и ако това се случи, той ще има основание да я отстрани от ведомството.

Засега тече разследване за доказване на конфликт на интереси и се чака решение на Комисията за установяване на конфликт на интереси.

#МО #взривове #Петолъчката #утилизация #боеприпаси #Аню Ангелов #Министерство на отбраната #Челопечене #„Берета Трейдинг“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »