Русия обвини Украйна в нарушаване на Женевската конвенция с обстрела в Донецк

Русия обвини Украйна в нарушаване на Женевската конвенция с обстрела в Донецк
Източник: WordPress.com
A A+ A++ A

Руското външно министерство днес обвини украинските въоръжени сили, че нарушават Женевската конвенция, като обстрелват със снаряди райони в Източна Украйна и използват оръжейни системи, забранени по силата на минските споразумения, съобщиха „Ройтерс” и ТАСС, предаде bTV.

Говорителката на министерството Мария Захарова заяви, че "варварското нападение" срещу Донецк няма никакво оправдание и че Киев е нарушил всички морални норми. Тя напомни, че тази нощ Донецк е бил подложен на масиран обстрел от страна на украинската армия. "По жилищните квартали бяха нанесени десетки удари от тежки голямокалибрени въоръжения, включително ракетни системи за залпов огън "Ураган" и "Град". По думите на говорителката няколко мирни жители са загинали, има ранени, сред които деца, причинени са разрушения.

"Няма никакво оправдание за това варварско нападение, с действията си Киев грубо наруши не само Женевската конвенция от 12 август 1949 г. за защита на цивилното население по време на война, но и всички морални норми", изтъкна Захарова, цитирана от ТАСС. "Да бомбардират спящ град, да унищожават невиннни хора могат само вандали, ние нямаме друго определение за хората, извършили това нощно нападение", добави тя.

Украинските власти и проруските сепаратисти се обвиняват взаимно за новите артилерийски обстрели по жилищни райони на фронтовата линия в Източна Украйна, при които загинаха цивилни и от двете страни, отбелязва „Ройтерс”. Захарова обърна също внимание на реакцията на Украйна, която по думите й не само "не поема никаква отговорност за ставащото, но и без никакво угризение на съвестта се перчи с действията на собствените си въоръжени сили в Донбас".

Междувременно стана ясно и че руски журналисти са били обстрелвани на 31 януари т.г., при което двама са били ранени.

#Мария Захарова #Украйна #обстрелвани #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"