Астероид с размерите на двуетажен автобус ще прелети в близост до Земята

Астероид с размерите на двуетажен автобус ще прелети в близост до Земята
Източник: Знания ТВ
A A+ A++ A

Астероидът 2017 BS32 ще прелети между Земята и Луната тази вечер, няколко дни след откриването му, пише в. "Дейли мейл". Той е с размерите на двуетажен автобус - широк между 11 и 25 метра, предаде Дарик.

Небесното тяло ще се доближи най-много до Земята в 20:23 ч. по Гринуич на разстояние от 161 280 километра - двойно по-близо от Луната. Скоростта, с която лети, е 11,56 километра в секунда.

Астероидът беше забелязан на 30 януари. Той се движи в орбита от равнината на Венера до Марс. Това е четвъртото небесно тяло, което НАСА е забелязала да преминава в близост до планетата ни от началото на годината.

Само няколко седмици по-рано астероид с големината на 10-етажна сграда премина покрай Земята на разстояние двойно по-малко от това до Луната. На 24 януари небесното тяло 2017 BX, което беше наречено "Рирън", прелетя 30 % по-близо до планетата ни от разстоянието до Луната. То се движеше с около 26 700 километра в час.

Астероидът 2017 AG13, който премина покрай Земята на 9 януари, е с дължина между 15 и 34 метра. Скоростта му беше 16 километра в секунда. Той е приблизително толкова голям, колкото Челябинския метеорит, който експлодира над Русия през 2013 г. Последствията от сблъсък с него може да са подобни. Следващото доближаване на 2017 AG13 до Земята ще е на 28 декември.

"Това не е чак толкова необичайно събитие и затова е интересно", каза изпълнителният директор на Института за планетарни науки Марк Сайкс.

#Земята #Гринуич #Луната #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »