„Зелените“: Ветото на Радев за концесиите угоди на "офшорките", не на бизнеса

„Зелените“: Ветото на Радев за концесиите угоди на "офшорките", не на бизнеса
Източник: БНР
A A+ A++ A

Законът за концесиите, върху който вчера президентът Румен Радев наложи вето, не целеше подпомагане на бизнеса, а на 2 – 3 офшорни фирми или близки до властта такива. Това коментира Андрей Ралев от „Зелените“, предаде bTV.

Създаването на закона започна с цел да се трансферира в българското законодателство европейската директива за концесиите. Там изрично се казва, че концесията не трябва да е по-дълга от разумното време за връщане на инвестицията. Депутатите обаче коренно измениха текста на директивата, за да угодят на определени офшорни фирми, коментира гостът.

Очаквахме ветото, защото това беше „доста лобистки закон“, каза още той. Ралев припомни, че законът предвижда концесиите да са почти вечни. А ако евентуално концесията се развали, дори по вина на концесионера, държавата да изплати инвестициите на терена. Концесионерът получава право на ползване на съседни територии и собственост върху съоръженията, изградени върху концесионната площ. Досега тази собственост беше държавна.

Законът беше приет в последните дни на предишното Народно събрание от 76 депутати – 70 гласуваха „за“, четирима се въздържаха, а двама бяха против. Нямаше никакъв дебат, допълни Ралев. Важният въпрос е защо трябва непрекъснато да излизаме на протести, за да участваме в политическия живот. Не може с политическите партии да се говори на улицата, не може да решават, без да канят представители на гражданското общество, каза гостът.

Помолен да коментира строителството на плажа Иракли, той каза, че РИОСВ – Бургас е разрешила поредните два вилни комплекса и в момента се уплътнява строителството в частта, в която са били лагери. Това, което виждаме, е че държавата няма никаква стратегия за опазване на Черноморието, каза Ралев.

#Андрей Ралев #Иракли #офшорни #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"