Радев ще участва в неформалната среща на лидерите на ЕС в Малта

Радев ще участва в неформалната среща на лидерите на ЕС в Малта
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират на първата си неформална среща за годината в Малта. България е представена от президента Румен Радев. Основните теми са миграцията през Средиземно море към Европа и честването на 60-тата годишнина от договора от Рим, предаде БНТ.

Очаква се акцентът в обсъжданията за миграцията да бъде поставен върху маршрута през Централното Средиземноморие и Либия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призовава за незабавни и спешни действия заедно с Либия и околните страни, откъдето тръгват по-голямата част от незаконните мигранти.

27-те европейски лидери ще се занимават и с подготовката за предстоящото на 25 март отбелязване на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори, които поставят началото на Европейския съюз. Това честване е повод за дебат и за бъдещето на съюза. В тази връзка точно преди срещата Доналд Туск изпрати писмо до европейските лидери, в което казва, че съюзът е изправен пред три големи заплахи.

Първата е външна и свързана с Китай, агресивната политика на Русия към Украйна, терорът и анархията в Близкия Изток и Африка и обезпокоителните изявления на новата американска администрация. Без да споменава изрично името на Тръмп, Туск казва, че промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудно положение. Втората заплаха според председателя на ЕС е вътрешна и е свързана с надигането на антиевропейски и ксенофобски настроения в самия съюз. Като трета заплаха той определя "нагласата на проевропейските елити" все повече да се поддават на популизъм, за да спечелят избиратели.

Очаква се в Малта лидерите-социалисти да обсъдят издигането на кандидат на левицата за наследник на Доналд Туск. 30-месечният мандат на поляка изтича през май. Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" обяви преди няколко месеца, че няма да го подкрепи за втори мандат, а европейските социалисти са недоволни, че всички ключови позиции са заети от представители на Европейската народна партия.

#Румен Радев #Европейския съюз #Доналд Туск #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »