Солиден ръст на производствени цени в еврозоната през декември

Солиден ръст на производствени цени в еврозоната през декември
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Производствените цени в еврозоната се повишиха през декември 2016-а с най-солидно темпо от близо четири години насам благодарение на рязко нарастване на енергийните цени, показват данни на Евростат. Това е пореден сигнал в последно време за сериозно засилване на инфлационния натиск в региона, предаде БНР.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна през декември с 0,7% на месечна база след негово повишение с 0,3% през ноември и при очаквания за по-скромен растеж с 0,3 на сто. Това представлява увеличаване на производствените цени за четвърти пореден месец и се дължи в най-голяма степен на повишение с 2,1 на енергийните цени спрямо месец по-рано.

На годишна база индексът PPI скочи с цели 1,6% при прогноза за растеж с 1,3%, след като през ноември се повиши с 0,1%, излизайки за пръв път на позитивна територия след 39 месеца на постоянно понижение. Това представлява най-солиден растеж на производствените цени от януари 2013-а година, когато те се повишиха с 1,7 на сто.

Ключов фактор за растежа на производствената инфлация е нарастването на енергийните цени в края на 2016-а година с цели 3,9% спрямо декември 2015-а - първо тяхно повишение на годишна база след няколко поредни месеца на спад. Основният PPI индекс пък се повиши през декември с "едва" 0,9% след негов растеж с 0,4% през ноември.

Солидното нарастването на производствените цени е пореден сигнал за доста бързо повишение на инфлацията в еврозоната към целевото средносрочно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

По-рано тази седмица Евростат представи предварителни данни, според които потребителската инфлация (индекса CPI) в еврозоната нарасна през януари с цели 1,8% на годишна база, достигайки най-високо ниво от февруари 2013-а година. Основната потребителска инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) обаче запази декемврийското темпо на растеж от 0,9 на сто, което предполага, че ЕЦБ едва ли ще предприеме непосредствени мерки за промяна (намаляване) на размера и продължителността на програмата за "количествени улеснения". Потвърждение за това беше изявление на ЕЦБ след края на първото за годината заседание, че тя няма започне да ограничава размера на програмата си за покупки на еврооблигации докато и основната инфлация не започне трайно да се ускорява.

#Евростат #ЕЦБ #PPI #сигнал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници