Във ВСС обсъждат препоръките на ЕК за съдебната реформа

Във ВСС обсъждат препоръките на ЕК за съдебната реформа
Източник: Дарик
A A+ A++ A

Седмица след доклада на Европейската комисия за съдебната реформа Висшият съдебен съвет (ВСС) дебатира по препоръките в него за работата на съдебния кадрови орган. За първи път заседанието на Съвета се председателства от служебния правосъден министър Мария Павлова. На втория час от дебатите членовете на Съвета все още не са започнали дискусия по същество, предаде БНР.

На моменти разговорът между членовете на Съвета вдигаше сериозно градуса в залата. Началото постави Галя Георгиева, която се усъмни в източниците на информация на европейските експерти, въз основа на които се пишат заключенията. Тя видя влияние върху тях на бившия правосъден министър Христо Иванов и Съюза на съдиите в България, което пък провокира колегата ѝ Галина Карагьозова да нарече съмненията ѝ "чудовищни". В спор влязоха и главният прокурор Сотир Цацаров и членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, в резултат на който Цацаров напусна шумно залата и се върна едва в края на изказванията. Част от дебата за доклада на Европейската комисия (ЕК) беше и отношението на Висшия съдебен съвет към този механизъм за сътрудничество.

Преди време мнозинството от ВСС поиска този механизъм да отпадне, тъй като е неефективен. Днес главният прокурор формулира като реалистична цел това да се случи в края на мандата на комисията "Юнкер" и предупреди, че оставането му след това, може да се използва от определени личности като вътрешнополитически инструмент.

 

#ВСС #Европейската комисия #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »