Европарламентът настоя Албания да признае българското малцинство

Европарламентът настоя Албания да признае българското малцинство
Източник: enterprise.bg
A A+ A++ A

В последния си годишен доклад за напредъка на на Албания Европейският парламент за първи път призова да се признае българското малцинство в страната. Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки бяха най-активни при измененията на доклада и осигуриха подкрепа в парламента за прокарването им, съобщи Дневник.

В официалния текст на доклада пише, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания. Препоръчва се "правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика", пише 24 часа.

В Албания официално са признати три национални малцинства - гръцко, македонско и сърбо-черногорско, както и две етно-лингвистични – ромско и румънско. По неофициални данни българите в Албания са между 50 000 и 100 000 души и чакат от десетилетия да бъдат признати за етническа група. Докладът предстои да бъде гласуван по време на пленарната сесия на Европейския парламент през февруари в Страсбург.

#Албания #Страсбург #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »