Поне 120 млн. лв. струва местенето на администрацията в провинцията

Поне 120 млн. лв. струва местенето на администрацията в провинцията
Централното митническо управление под ръководството на ген. Ваньо Танов, трябва да се премести в Русе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преместването само на две държавни структури от столицата в провинцията, както предвижда административната реформа на кабинета „Борисов“, ще струва поне 120 млн. лв.

Допълнителни стотици хиляди лева ще се харчат за командировки, алармираха от Централното митническо управление, което трябва да отиде в Русе, и на Централното управление на НАП, чието преместване е планирано за Велико Търново, в съвместно писмо, цитирано от в. „Сега“.

През май данъчни и митничари внесоха и подписка срещу планираното преместване.

От НАП припомнят, че преди 10 г. пригодяването на готова сграда за нуждите на централното управление е било оценено за над 100 млн. лв.

Сметката е правена по повод провеждането на тръжна процедура за заем от Световната банка, която е прекратена през 2008 г.

„Във връзка с това считаме, че преместването на Централното управление на НАП в друг град, а не само от една сграда в друга, би струвало на държавата и на данъкоплатците много повече пари“, твърдят данъчните.

Освен това през 2011 г. правителството им е предоставило допълнителна сграда, в която вече са инвестирани средства за ремонт.

Митничарите пък припомнят, че 19 млн. лв. е излязло събирането на митническото управление от две в една сграда в София, тъй като тя е трябвало да бъде пригодена и окабелена за нуждите на структурата, да има специални условия за скъпата и специфична техника на митническата лаборатория.

„Със сигурност ще има хаос и забавяне на работата, а задължителното съгласуване на различни документи между институциите ще става по-трудно и бавно“, категорични са служителите на Агенция „Митници“.

Над 350 000 лв. пък ще излизат годишно само командировъчните на митничарите, тъй като експерти на структурата участват ежедневно в различни междуведомствени съвети, комисии и работни групи. Не по-малко ще са и командировките на данъчните.

Още около 760 000 лв. ще е годишният наем на предвидената за тях сграда в Русе от 13 000 кв. м, твърдят от митниците.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче уверява, че за сгради няма да се плаща, а в Русе му е предоставен избор от шест.

Двете администрации твърдят още, че нито Велико Търново, нито Русе са водещи дирекции в събирането на данъците, съответно митните сборове.

Мотивите на правителството за преместването на административни структури са да бъдат съживени и други региони в страната. За чиновниците, които се съгласят да се преместят, са предвидени финансови стимули в размер на една заплата.

На 23 май правителството реши да започне преместването с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която ще бъде в Бургас, а структурите за туризма в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се преместят в Пловдив от 1 септември.

#Симеон Дянков #Велико Търново #Русе #митничари #агенция „Митници“ #данъчни #НАП #административна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"