Хиляди протестираха в Румъния срещу декриминализирането на корупцията

Хиляди протестираха в Румъния срещу декриминализирането на корупцията
Източник: OFFNews
A A+ A++ A

Над 250 000 румънци се събраха из цялата страна на протест срещу издадения от правителството спешен указ за декриминализиране на корупцията. Стигна се до сблъсъци с полицията. Шест западни държави също изразиха дълбоко безпокойство от взетото в сряда решение, предаде БНТ.

Над четвърт милион румънци участваха в демонстрации из цялата страна. Само в столицата на Румъния, Букурещ, протестиращите бяха между около 150 000. Стигна се и до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 44 000 евро. Това се възприема като най-голямото отстъпление от реформите, откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 година.

Шест западни държави изразиха дълбоко безпокойство от решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения и заявиха, че това може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните ѝ партньорства.

В съвместно изявление посолствата на Съединените щати, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство "от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните 10 години за правова държава и борбата с корупцията".

Решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство "може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на Европейския съюз и НАТО", предупреждават шестте западни държави.

#румънци #корупцията #държави #Румъния #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »