Захариева: Много е важно да се реши дали ще се купуват, или наемат машините за изборите

Захариева: Много е важно да се реши дали ще се купуват, или наемат машините за изборите
Източник: Списание Икономика
A A+ A++ A

Трябва да се спре спекулацията, че при липса на машини ще се касират изборите, все пак ще има хартиени бюлетини и смятам, че служебният кабинет ще успее да осигури, колкото се може повече машини, каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева. Според нея наистина администрацията трябва да планират от по-рано, предаде БНТ. 

"Все пак и ЦИК е постоянно действащ орган, а и е много важно да се реши дали ще се купуват, или наемат тези машини. Трябва и хора да се обучат, добре е администрацията да планира. Може и да са планирали за 2018, но е трябвало да се предвиди по-рано. Бъдещето е електронно дистанционно гласуване, но не съм противник на машинното", допълни Захариева.

Според бившият правосъден министър трябва да се пуснат в обращение машини, които са тествани. "Не трябва и да се преекспонира и не бива да отблъскват хората от гласуването. Ще има хартиени бюлетини все пак".

Захариева коментира и референдума: "Референдумът, дори да не стане задължителен, парламентът трябва да се произнесе по проекторешението, което ГЕРБ внесе, чакаме следващото НС след изборите".

Заложените 17 мерки в доклада на ЕК не бива само да се отмятат, трябва и да се усетят, затова мисля, че срокът, реалният, е до края на 2018 г., коментира Екатерина Захариева. Важно е хората да усетят ефективно и качествено правосъдие, добави тя.

#машини #НС #ГЕРБ #Екатерина Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"