Иран потвърди за изстрелването на нова балистична ракета

Иран потвърди за изстрелването на нова балистична ракета
Източник: Четвърта-власт.онлайн
A A+ A++ A

Иранският министър на отбраната Хосейн Дехган съобщи днес, че Ислямската република е извършила изпитание на нова балистична ракета, съобщи Ройтерс, пише 24 часа.

Той каза, че изстрелването й не нарушава споразумението по ядрената програма, което Техеран и световните сили подписаха през 2015 г., или резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която подкрепя документа. След подписването на споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма Техеран извърши няколко изпитания на балистични ракети, но това е първият тест след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп. В предизборната кампания Тръмп заяви, че ще спре иранската ракетна програма.

"Изпитанието беше в съответствие с плановете ни и няма да допуснем чужденци да се намесват в отбраната ни", заяви Дехган, цитиран от информационна агенция "Тасним". "Изстрелването не нарушава споразумението по ядрената програма или резолюция 2231 на ООН", посочи той. В понеделник американски служител съобщи, че предишния ден Иран е извършил изпитание на балистична ракета със среден обсег, която се е взривила след 1010 км. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф нито потвърди, нито отрече информацията. Вчера той заяви, че Иран никога няма да използва балистичните си ракети, за да нападне друга страна.

Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН "призовава" Иран да се въздържа от разработване на балистични ракети, "проектирани" да пренасят ядрени оръжия. Според критиците формулировката в документа няма задължаващ характер. Техеран твърди, че не е разработвал балистични ракети, предназначени специално за такива товари, пояснява Ройтерс.


#Хосейн Дехган #ракета #ООН #Иран #Техеран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"