Посланикът на Израел у нас: Винаги ще сме признателни на българската църква

Посланикът на Израел у нас: Винаги ще сме признателни на българската църква
Източник: embassies.gov.il
A A+ A++ A

„Бихме направили всичко, което е по силите ни за Църквата, която направи толкова много за нашия народ. Винаги ще сме ви признателни” – заяви посланикът на Израел у нас по време на срещата си с предстоятеля на Българската православна църква - патриарх Неофит, предаде БНТ.

Тя подчерта, че делото на БПЦ за спасяването на българските евреи и за мобилизирането на българската общественост в защита на еврейската общност в страната ни има определяща роля за отношенията между двете страни – Израел и България.

Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел в България бе приета днес от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Нейно Превъзходителство каза, че държавата Израел приветства номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир и че такова отличие за БПЦ би било много силно послание, от което човечеството днес се нуждае, за състрадание към страдащите и преследваните, и знаково за ролята на Църквата като фактор на мира и разбирателството между народите.

Двете страни се съгласиха, че омразата е най-ужасния враг на човечеството и осъдиха злото, което използва религията, като свое знаме, а същевременно потъпква всички ценности, които са скъпо достояние на нашата цивилизация. „Огромно удоволствие е за мен да посещавам православните храмове и манастири в България” – сподели г-жа Ирит Лилиан, която е „бакалавър“ по Археология и древни култури, от Университет в Тел Авив.

По време на визитата тя бе придружавана от г-жа Иман Амаша, заместник-ръководител на мисията.

 

#Ирит Лилиан #църквата #Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"