Нова опасност от шап грози България

Нова опасност от шап грози България
Съществува потенциална опасност вирусът на шап, разпространен в европейската част на Турция, отново да премине в България чрез диви животни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съществува потенциална опасност вирусът на шап, разпространен в европейската част на Турция, отново да премине в България чрез диви животни.

По инициатива на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в град Къркларели, Република Турция, бе проведена работна среща с Турската ветеринарна служба във връзка с въведените контролни мерки за заболяването шап в санитарния кордон в Република България и в Европейската част на Турция, съобщиха от БАБХ.

Двете страни разменили информация относно направените клинични и лабораторни изследвания, анализи и мерките за осъществяване на стриктен надзор и контрол на заболяването шап по чифтокопитните животни.

На база направен анализ на изнесените данни от страна на ветеринарномедицинските специалисти от Република Турция се смята, че вирусът на шап циркулира в Европейската част на Турция и съществува потенциална опасност същият да премине чрез диви животни и да зарази домашните и дивите животни на територията на България.

България има одобрен план за надзор на заболяването шап, който е одобрен от Европейската комисия, и е задължена да го изпълни. За тази цел специалисти от Българската агенция по безопасност на храните предприемат всички необходими мерки за контрол на програмата за предотвратяване на навлизането на вируса на територията на страната.

#Българска агенция по безопасност на храните #БАБХ #шап #България #Турция #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"