Менда Стоянова: От ПФ обещават по-високи пенсии, защото знаят, че няма да управляват в следващото НС

Менда Стоянова: От ПФ обещават по-високи пенсии, защото знаят, че няма да управляват в следващото НС
Източник: Монитор
A A+ A++ A

Лидерите на Патриотичния фронт обещават увеличаване на пенсиите, защото много добре знаят, че няма да управляват в следващия парламент. По тази причина повдигат тази тема, защото е приятна за ухото на хората. Това заяви бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова, пише 24 часа.

На публичния си отчет в Пловдив преди дни ексдепутатът Славчо Атанасов категорични увери, че ПФ ще увеличи пенсиите в следващия кабинет. "Тази тема бе основна причина да не може да се състави второ правителство в миналия парламент. След президентските избори патриотите издигнаха идеята за увеличаване на пенсиите и поискаха минималната да стане 300 лева. Президентските избори бяха техният звезден миг и те решиха да се възползват", припомни Стоянова. Тя обясни, че 9 млрд. лева годишно отиват за пенсии.

Половината от тези пари идвали от осигурителните вноски на работещите.  Останалата част се набавяла от бюджета, т.е. от данъците. "Изчисленията показаха, че увеличението на пенсиите ще струва още 1,2 млрд. лева годишно", каза Стоянова. По думите й не било уместно да се противопоставя програмата за саниране с вдигането на доходите за възрастните. Спекулация било, че цената на един апартамент излизала 17 000 лева. Стоянова за първи път обясни защо Пловдив не получава гласуваните средства от държавата за Европейска столица на културата. Бюджетът бил 36 млн. лева, като 20 млн. лева трябвало да преведе на града правителството.

Местната власт написала две-три писма до бившия министър Власислав Горанов. Оказало се, че държавата отпуска тези милиони за културни събития, които трябва да се случат през 2019 г. А в момента средства са нужни за изграждане на културна инфраструктура. Според Стоянова има два начина да се реши проблемът. Първият бил да се смени формулировката, а това нямало как да се случи, защото така е записано в апликационната форма. Вторият вариант бил финансирането да дойде от фонд "Култура" към министерството на културата. Нейните усилия като шеф на бюджетната комисия в предишния парламент били в тази посока.

"И тук беше мястото на Славчо Атанасов като председател на парламентарната комисия по култура да помогне на Пловдив", посочи Стоянова. Тя смята, че служебният кабинет няма да има време да реши този въпрос. Надява се, че следващото редовно правителство, каквото и да е то, щяло разреши проблема.


#Менда Стоянова #Славчо Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »