„Вампирът" от Созопол - пират, лош човек, кмет

„Вампирът" от Созопол - пират, лош човек, кмет
Скелетът на „вампира“ ще бъде изложен от събота, 16 юни, в Националния исторически музей и всеки, който иска, може да го види. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Археолози и историци разкриха най-вероятната самоличност на погребания като вампир през Средновековието, чиито гроб бе открит наскоро край Созопол.

„Вампирът от Созопол най-вероятно се е казвал Кривич и приживе е бил пират. И той със сигурност не е бил вампир, а просто хората са се страхували да не вампиряса – това," обясни в четвъртък проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

От събота скелетът става постоянен експонат в Националния исторически музей като свидетелство за народните вярвания през Средновековието.

„Бил е лош човек. Много лош. И според вярванията в Средновековието душата му не може да отиде на небето. Ще остане в тялото, ще се мъчи, ще се гърчи и понякога вечер ще става от гроба да пие кръв от животни или хора. Затова символично душата се убива с остър железен предмет, но не оръжие," разказа още Димитров.

Според него, освен лош е бил и много важен, от първенците на града. Иначе нямаше да го погребат до абсидата на църквата. Лош и важен - най-вероятен кандидат от средновековната история на Созопол е един от неговите градоначалници - Кривич. С тъмно минало на разбойник, пират, станал олицетворение на злото за града.

„Ами проявил е некомпетентност при отбраната на града, при което генойците го превзели и созополчани били обрани до шушка," каза още проф. Божидар Димитров - директор на НИМ.

Подобни предпазни мерки срещу вампирясване били обичайни за 13-14 век. Обект дори на отделна наука - демонология. Доста различна от представите натрапени от Холивуд.

Противно на всички очаквания кучешките зъби са изключително тъпи, както и всички останали зъби.

С тъпи зъби и острие в гърдите - кариерата му на вампир е приключила преди да е започнала, коментират от БНТ.

#вампир #Созопол #Божидар Димитров #НИМ #Национален исторически музей #Средновековие #обсада #археология #археолози #пират

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"