Политолог: Няма как да се организира машинно гласуване във всички секции за два месеца

Политолог: Няма как да се организира машинно гласуване във всички секции за два месеца
Източник: БНР
A A+ A++ A

Няма как да се организира машинно гласуване във всички изборни секции за два месеца до изборите на 26 март. Това каза пред „Фокус“ политологът и експерт по изборно законодателство Димитър Димитров, пише Труд.

Според него е трябвало ЦИК да сигнализира и да подготви процедурата още през есента или дори по-рано.

„Необходимо е време да се поръчат тези машини, да се тестват, да се защитят софтуерно и по други начини. В същото време продължава да тече дебатът в Съединените щати колко защитени са машините, предвид възможността в някои модели дистанционно да бъдат променяни изборните резултати. Изисква се също обучение на персонал и технологична подготовка на хора, които ще се грижат за тези машини. Има доклад от предходното използване на 500 машини, който показва, че тези 500 машини са използвани от 100 избиратели във всяка една от секциите. Заслужава си да се постави въпросът необходимо ли е да се изхарчат например 100-на милиона, за да се даде възможност на по стотина избиратели на всяка секция да използват това“, отбеляза експертът.

Димитър Димитров каза още, че много трудно може да се упражни тотален контрол срещу търговията с гласове за два месеца. Служебното правителство обаче ще положи значителни усилия по линия на криминалния контингент. „Ревизията на министерства и обществени поръчки от служебното правителство ще създаде политическо напрежение по отношение на някои бивши министри“, каза още Димитров.

#ЦИК #Димитър Димитров #машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »