Окончателно! Машинно гласуване ще има навсякъде

Окончателно! Машинно гласуване ще има навсякъде
OFFNews
A A+ A++ A

Върховният административен съд взе окончателно решение относно казуса с машинното гласуване. Магистратите определиха, че на предстоящия парламентарен вот такова ще има не само в 500 от секциите, а във всички.

Решението на съда е окончателно и всичко започна от жалба на "Нова република". Така за гласуването на 26 март ЦИК ще трябва да осигури устройства за цялата страна, пише iNews.bg

Припомняме, че миналия ден говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че ако Върховният административен съд се съобрази с жалбата на "Нова Република" срещу решението на Централната избирателна комисия за машинно гласуване само в 500 избирателни секции, то ЦИК ще го въведе навсякъде за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Тя припомни, че служебният кабинет също е изразил готовност за увеличаване на бюджета за предстоящите избори, ако има нужда.

Относно машинното гласуване членовете на комисията са изразили различни становища по време на обсъждане на решението. Една част са били на мнение, че то трябва да се въведе пилотно само в 500 секции, а други, че трябва да има във всички секции. Имало и становища, че законодателят е записал, че машинно гласуване трябва да има във всички избирателни секции при редовни избори.

Нейкова подчерта, че законодателят не е имал предвид при предсрочни избори да се използва машинно гласуване. Редовни парламентарни избори трябвало да има през 2018 г. и тогава машинното гласуване щяло да бъде факт в цялата страна. Затова и ЦИК решила машинното гласуване да бъде в 500 секции.

 

#машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"