Израел се кани да признае арменския геноцид в Османската империя

Израел се кани да признае арменския геноцид в Османската империя
Церемония във Франция по възпоменание на жертвите в арменския геноцид в Османска Турция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израелският кабинет обмисля да промени решението си и да признае за геноцид масовите убийства на арменски християни от османските турци през 1915 г.

През продължителен период от време Израел избягваше да признае, че случилото се е геноцид, за да не изостря напрежението в отношенията с Турция, която отзова своя посланик от еврейската държава след като през 2010 г. израелски спецчасти убиха девет турски активисти при задържането на хуманитарната флотилия за Ивицата Газа.

След влошаването на отношенията си с Турция обаче израелският кабинет може да признае геноцида над арменците в последните години от съществуването на Османската империя, предаде МИГнюз, цитирана от агенция „Фокус“.

По време на Първата световна война бяха убити над милиони и половина арменци. Според историци и парламентите на много държави по света причината за тези убийства е била целенасочената политика за унищожение, провеждана в тези времена от османското правителство.

Официална Анкара отрича, че в страната са извършвани етнически чистки, като подчертава, че тежки загуби са понесли всички страни в конфликта.

#Израел #Турция #Османска империя #1915 #арменци #Армения #арменски геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »