Президентът на Полша определи като "исторически момент" разполагането на американските войски в страната

Президентът на Полша определи като "исторически момент" разполагането на американските войски в страната
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Полският президент Анджей Дуда приветства разполагането на американски войници в страната му, определяйки го като "исторически момент", предаде Франс прес, пише 24 часа. Той заяви това по повод започналите съвместни тренировки на полски войници в Заган, Западна Полша, с американска бронирана бригада, която ще остане девет месеца в Полша в рамките на наредено от предишния президент на САЩ Барак Обама безпрецедентно дислоциране с цел успокояване на регионалните съюзници, които се тревожат от действията на Москва в Украйна.

"Този момент е исторически, защото има смяна на модела в нашата част на Европа. Тази промяна се изразява не само в документите, но и чрез физическото присъствие на НАТО, на армията на САЩ в Полша", каза Дуда. Гарнизонът в Заган, където са настанени американските съюзници, бе приел преди около 30 години "друга армия, която не бяхме канили, към която бяхме принудени да се отнасяме като към съюзник", заяви полският президент, намеквайки за съветската армия. Американската бронирана бригада идва от Форт Карсън, щата Колорадо. Тя е съставена от 3500 войници и тежки танкове "Ейбрамс".

Тя ще бъде ротационно разположена и в шест други натовски държави - трите балтийски страни, България, Румъния и Унгария, отбелязва АФП. Мисията й се вписва в операцията "Атлантическа решителност", започната от администрацията на Обама след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Тя съвпада и с първите седмици управление на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който даде да се разбере, че иска да понижи напрежението с Русия, отбелязва Франс прес. Разполагането на бронирана бригада връща американските танкове в Европа за пръв път от 2013 г. Това е първото дислоциране на американски войски в Европа от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. То може да помогне за успокояването на натовските съюзници на САЩ, които бяха разтревожени от неговото описване на алианса като остаряла организация, отбелязва Ройтерс.

"Господ да благослови президента Тръмп", заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич на церемонията с американски генерали, които наблюдаваха началото на тренировките в базата близо до германската граница.

#Барак Обама #Доналд Тръмп #Анджей Дуда #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"