Кмет, изселил роми, с най-голяма изборна победа в Румъния

Кмет, изселил роми, с най-голяма изборна победа в Румъния
Кметът на румъниският град Бая Маре Каталин Черечес спечели най-убедително изборите в страната си. Снимка: glasul.ro
A A+ A++ A

Румънски кмет, критикуван от правозащитници за изселването на ромски семейства и отделянето на квартала им с бетонна стена, е спечелил най-голямата победа на местните избори в страната, провели се в неделя.

Това се вижда от официалните данни, разпространени в четвъртък.

33-годишният Каталин Черечес, който управлява град Бая Маре, е получил на вота в неделя 86%, предаде Ройтерс, цитирана от „Дневник".

Гласуването се проведе броени дни след като местните власти преместиха десетки ромски семейства в административната сграда на изоставен завод за цветни метали.

Действията веднага бяха критикувани от правозащитници, които го обвиниха, че се опитва да създаде гето.

Според тях издигането на висока 1.8 метра бетонна стена миналата година между ромския квартал и минаващия наблизо път е равносилно на институционален расизъм. Старият завод пък е неподходящ за живеене и няма достатъчно помещения за кухни и санитарни нужди.

Черечес е член на управляващия лявоцентристки Социал-либерален съюз, спечелил най-много гласове на местните избори. Той твърди, че решението за ромите е само временно и не е дискриминация.

"Това е просто първата стъпка в проект, който има за цел да стане европейско ниво един от начините за интегриране на ромите. Става дума за 1 до 3 години, докато определим подходящи терени да си построят къщи", обяснява той пред Ройтерс.

Агенцията припомня, че официално около 620 000 румънци се представят като роми, но мнозина не декларират произхода си - някои от тях поради страх от дискриминация - и действителният им брой може би е около 2.5 милиона души. Това означава, че в Румъния вероятно живее най-голямата ромска общност на континента.

Румънските медии описват как през май в Бая Маре властите са започнали да изселват ромите от бедни квартали, в които те са живели в 20-годишни "импровизирани сгради" без вода, ток и канализация.

#Румъния #роми #Бая Маре #Социал-либерален съюз #гето #изселване #местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници