Белгия и Холандия няма да участват вече в битката срещу ИДИЛ

Белгия и Холандия няма да участват вече в битката срещу ИДИЛ
FOX6Now.com
A A+ A++ A

Белгия и Холандия бият отбой от борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" засега. Изглежда операцията срещу джихадистите в Сирия и Ирак се оказва твърде скъпа за поддържане. Така че след юли мисиите на двете държави приключват.

Официалният довод за Белгия е, че е атаките на военновъздушните сили срещу ИД са прекалено скъпи. Освен това защитата на служителите и техниката се осигурява трудно, обясни министърът на отбраната на страната Стивен Ванделют, пише iNews.bg.

Холандският министър на отбраната Йеанине Хенис-Пласхарт също съобщи, че страната няма да поеме продължението на мисията през юли от Белгия. По нейните думи Холандия няма възможност да се включи отново в коалицията засега. Пласхарт оправда това с необходимостта от допълнителна подготовка на екипажите и техниката, като остави открита възможността мисията на холандските ВВС да бъде възобновена догодина.

Припомняме, че Белгия и Холандия досега изпълняваха мисията последователно, като през няколко месеца изпращаха и изтегляха пилотите и самолетите си от 2014 г. насам. Двете държави изпращаха по стотина военнослужещи и шест изтребителя Ф-16 във военновъздушната база "Азрак" в Йордания.

 

 

 

#Белгия #Холандия #"Ислямска държава"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници