Радев в Брюксел: Няма практическа полза от санкциите срещу Русия, загубите са очевидни

Радев в Брюксел: Няма практическа полза от санкциите срещу Русия, загубите са очевидни
Източник: Капитал
A A+ A++ A

„Що се отнася до санкциите, не виждам каква е практическата полза от тях, докато загубите са очевидни. Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война“, заяви в ексклузивно интервю за EurActiv новият български президент Румен Радев, който пристигна в понеделник на първото си задгранично посещение в Брюксел, пише Труд.

Радев, бивш военен пилот и командир на ВВС на България, често е определян от чуждестранните медии като проруски настроен. В отговор той напомня, че като военен пилот на НАТО, какъвто е бил доскоро, той е рискувал живота си почти всеки ден, за да защити страната си.

Г-н Президент, ние разговаряме в един напрегнат за вас момент, когато съставяте служебното правителство, което според българската конституция има за основна цел да осигури добри условия за провеждането на парламентарните избори, които насрочихте за 26 март. Вие вече посочихте проф. Огнян Герджиков за служебен премиер. Вие не сте професионален политик. Как избрахте премиера, по какви критерии избирате личностите в този кабинет? Бъркат ли ви се от политическите сили?

„Самият състав на кабинета доказва, че е надпартиен и експертен. Поверих поста министър–председател на проф.Герджиков, един от редките български политици изпратен с овации от поста си на председател на Народното събрание. Юрист с авторитет, човек с чувство за отговорност. Партиите наблюдаваха с тревожно очакване дали ще бъде съставен кабинет без тяхно участие и ето че той е факт“, коментира за изданието българският президент.

Първите коментари са, ча личностите в служебния кабинет са центристи, експерти, а външният министър, министърът на отбраната са про-европейски и про-атлантически професионалисти. Вероятно с тези номинации сте искал да опровергаете тези, които ви пришиха етикета „про-руски президент”? И каква е вашата позиция по санкциите на ЕС спрямо Русия?

„Пришиването на етикети е опростенческа политическа практика. Някои европейски медии допускат лековерно да бъдат въвличани във вътрешнополитически интриги, като ползват етикети. Вече заявих в речта си пред парламента, че изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос“.

Как бихте характеризирали основните проблеми, пред които е изправена България днес? Бедността е очевидне проблем. Вие сте споменавал, че преходът на България е разочаровал мнозина. Българите ви избраха с удивително голямо мнозинство. Очевидно много хора търсят промяна. Каква ще бъде тази промяна? Може би повече справедливост? Може би по-ефективна съдебна?

„Абсолютно прав сте. Несправедливостта и ниските доходи са основни проблеми. Демографският срив е производен от тях. За целта е необходимо да възстановим справедливостта. Съдебната система е негов стожер и се нуждае от реформа. Едно добро правораздаване създава още по-сигурна среда за инвестиции и закономерно допринася за решаването на проблема с ниските доходи. Не е тайна, че корупцията също е наследен проблем. Препоръките в последния мониторингов доклад ще бъдат отчетени от следващия български парламент, който, надявам се, ще излъчи стабилно мнозинство. Обществената непоносимост към корупцията и несправедливостта нараства и тя неизбежно ще доведе до съответните промени.“

Не само в България, но и в други страни избирателите търсят нови лица. Вашето избиране и вашата инаугурация съвпаднаха с тези на Доналд Тръмп. В Европа са в паника от новия президент на САЩ, може би защото редица лидери се изказваха публично срещу него по време на кампанията. Какви отношения ще се опитате да установите със силните в света, с Тръмп, с Путин, с Си Дзинпин?

„В кампанията много пъти казах, че българската външна политика трябва да се изработва в България и да се отстоява навън, а не обратното. В последните години това невинаги беше факт. Наличието на няколко геополитически центъра би трябвало да е още един стимул ЕС да търси да съхрани единството си, защото само при това условие той би могъл да играе наравно с останалите крупни актьори. От своя страна се надявам да установя прагматични и взаимноизгодни връзки с лидерите на САЩ, Русия и Китай.“

На България предстои председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Със сигурност неговата подготовка ще бъде сред вашите приоритети. Вашият предшественик предупреди за опасност председателството да ни бъде отнето, ако България не способства за единството в ЕС. Не беше ли това една доста груба политическа атака срещу вас, и не хвърли ли тя напълно незаслужено сянка върху България?

„Категорично отхвърлям внушението, че България рискува да загуби председателството си. Напротив, убеден съм, че то ще протече ползотворно. В назначения от мен служебен кабинет има дори вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, което ще позволи ефикасната координация на дейностите по организацията. Изградените екипи ще бъдат съхранени.“

След няколко дни [днес] ще направите своето първо посещение в чужбина като държавен глава. Без изненада, вие избрахте в Брюксел. Какво очаквате от тази визита?

Да, с това изпълнявам мой предизборен ангажимент. Очаквам да установя работен контакт с г-н Юнкер, г-н Туск и новоизбрания председател на ЕП г-н Таяни и заедно да обсъдим отношенията на София с Брюксел, както и бъдещето на ЕС, който, по мое мнение трябва да бъде съхранен на всяка цена, въпреки трудностите, защото ерозията му би означавала непростима загуба на историческо време. Ще имам среща и с г-н Столтенберг.

#ЕС #ВВС #НАТО #Брюксел #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »