Патриархът на Армения благослови българите

Патриархът на Армения благослови българите
Негово светейшество Гарегин Втори, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци, тук на снимка с българския премиер Борисов при посещението на Борисов в Армения през април 2012 г. Снимка: МС
A A+ A++ A

Негово Светейшество Гарегин II, Върховен патриарх, Католикос на всички арменци, благослови българския народ по време на посещението в Армения на българския министър на културата Вежди Рашидов.

Благословията на патриарха беше предадена от втория духовник в Армения – архиепископ Ованесян, а Гарегин II беше възпрепятстван да се срещне лично с министъра, предаде агенция „Фокус“.

„Културата няма как да съществува без вяра. И вярата, и културата носят само добро на народите“, каза Вежди Рашидов.

Арменският архиепископ заяви, че България винаги е помагала на Армения и че се надява новата арменска църква, която ще се строи в София, да бъде благословия за България.

Отношенията между двете църкви датират от 9. век, когато в Пловдив е построена първата арменска църква.

Архиепископ Ованесян е бил пет пъти в България, за последно – преди 14 години. Министър Рашидов каза, че промените в Армения и у нас в последните години са много големи и двете страни могат да създават култура на световно ниво.

Срещата се проведе в град Ечмиадзин, недалеч от Ереван, където се намира центърът на Арменската апостолическа църква.

В желанието си да спре разпространението на християнството персийският шах Абас заповядва църквата да бъде съборена и преместена в Персия. За да не се случи това, арменските мъдреци поръчват да се издяла от камък лика на шаха и така спират разрушаването. Министърът получи като подарък от Гарегин ІІ албум със съкровищата на Ечмиадзин. Българският подарък за патриарха е дарохранителница.

В края на срещата пръстенът на архиепископа „изчезна“ за кратко в ръцете на илюзиониста Антраник Арабаджиян – Астор, който е част от българската делегация заедно с композитора Хайгашод Агасян.

#Армения #арменци #патриарх #Вежди Рашидов #министър на културата #Ереван

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »