Ципрас: Ролята на Сърбия е ключова за Балканите

Ципрас: Ролята на Сърбия е ключова за Балканите
Източник: News Front
A A+ A++ A

Сърбия има ключова роля в региона на Балканите и затова би било желателно, преди всичко за стабилността и развитието на региона, тази страна да стане пълноправна членка на европейското семейство, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас преди посещението си в Сърбия. Гърция се застъпва и ще продължи активно да подкрепя Сърбия на нейния път към членство в ЕС смятайки, че това ще бъде стъпка от обща полза, заявил Ципрас в интервю за белградския вестник "Политика", пише 24 часа.

Гръцкият премиер посочва, че ако ЕС не може да създаде конкретна стратегия за Балканите, Източното Средиземноморие и по-широкия регион, той не може да намери решение и за себе си. Ципрас ще пристигне във вторник на двудневно посещение в Сърбия, което ще бъде първото посещение на гръцки премиер от седем години, макар той да бе в Сърбия през декември 2014г, но като лидер на СИРИЗА.

Ципрас заяви, че по време на посещението ще разговаря със сръбското ръководство по много важни въпроси, а един от тях е бъдещото укрепване на двустранното икономическо сътрудничество. По време на посещението ще бъде организиран и сръбско-гръцки бизнес форум с участието на над 70 гръцки фирми. Възнамеряваме да укрепим сътрудничеството в сферата на транспорта и общата инфраструктура. Особено ударение искаме да поставим върху железопътната връзка Пирея- Белград, за която предвиждаме да се реализира в рамките на китайския план "Един пояс, един път", заявил Ципрас.

Той добавил, че ще продължи сътрудничеството в рамките на културата и туризма, а от особено значение е общото намерение на двете страни интензивно да сътрудничат в областта на сигурността. Що се отнася до отношенията със съседна Албания, Турция и Македония, Ципрас заяви, че Гърция има конкретни и твърди външнополитически становища, при което активно се застъпва за мир и сътрудничество, но същевременно непоколебимо пази своите суверенни права на основите на международното право.

Според неговите думи само на базата на взаимното уважение може да се изградят здрави двустранни отношения, докато възраждането на национализма само подкопава многогодишните структурни усилия с цел укрепване на добросъседството и регионалното сътрудничество. Говорейки за мигрантската криза, Ципрас каза, че Гърция като една от най-засегнатите страни е понесла несъразмерно бреме в периода на най-големия прилив на мигранти на техния път към Европа, изтъквайки, че това бреме продължава да е голямо за неговата страна, макар приливът на мигранти да е намалял предимно заради споразумението ЕС-Турция.


#Балканите #Сърбия #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници