Ексконсулът ни в Одрин: Реадмисията на Гърция е заплаха и за България

Ексконсулът ни в Одрин: Реадмисията на Гърция е заплаха и за България
Източник: bTV News
A A+ A++ A

Заплахата на Турция, че ще прекрати споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция, трябва да стряска не само Атина и Брюксел, но и България. Това каза за „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на страната ни в Одрин, пише 24 часа.

Той уточни, че нито България, нито ЕС имат действащи споразумения за реадмисия с турските власти. Димов обясни още на какво трябва да наблегне държавата ни в отношенията си с Турция. „Първо, на нашите национални интереси и начините за отстояването им. Ние ще преценим как. Второ, на заплахите общо и конкретно от югоизток. Не казвам Турция, понеже там нещата са много спорни, там „ври и кипи“.

Затова по-правилно е общото определение „югоизток“. На трето място, на правата и сигурността на различните категории наши граждани в Турция. Не трябва да се пренебрегват и съюзническите ни отношения в НАТО, нито партньорството по линия на Европейския съюз“, отбеляза Георги Димов. Той добави, че диалогът с Турция е труден, но не и невъзможен. В никакъв случай България не трябва да бъде рекетирана, подчерта Димов. Той определи решението на Гърция да не екстрадира осемте военни, считани от Анкара за гюленисти, като достойно.


#ЕС #Атина #Брюксел #България #Георги Димов #реадмисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"