Американски прокурори осъдиха като противоконституционен указа на Тръмп за мюсюлманите

Американски прокурори осъдиха като противоконституционен указа на Тръмп за мюсюлманите
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Главните прокурори на 15 американски щата и на окръг Колумбия, представляващи близо една трета от населението на САЩ, осъдиха антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп. В общо комюнике главните прокурори, всички от Демократическата партия, наричат указа на Тръмп антиамерикански и незаконен и изразяват увереност, че той ще бъде анулиран от съдилищата, предаде БНР.

Същевременно съдии в най-малко пет американски щата блокираха изпълнението на указа, предаде Ройтерс. Те забраниха депортацията на хора, засегнати от указа на президента Тръмп, забраняващ влизането на граждани на седем мюсюлмански страни в САЩ, предаде Ройтерс.

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко градове по източното крайбрежие на САЩ, за да протестират срещу указа на Тръмп.

Това е морално погрешно и абсолютно противоконституционно. Неприемливо е и е против всичко, което символизира страната ни, против всичките й устои и е страшно притеснително. Ужасно е, анти-американски, неконституционен и трябва да бъде отменен или променен. Хората трябва да се борят срещу него с всички сили. Противоконституционно е, опасно и нехуманно да попречиш на жените и децата, които бягат от смъртта и подтисничеството, да отидат на безопасно място.

От своя страна Доналд Тръмп обяви в комюнике, че указът му за затваряне на границите за някои бежанци и чужденци не е насочен специално срещу мюсюлманите:

Това няма нищо общо с религията, става дума за тероризма и сигурността на нашата страна, обяви президентът, чието решение предизвика вълна от осъждане по цял свят. Тръмп уверява, че САЩ отново ще започнат да издават визи за седемте страни, след като бъдат въведени нови процедури за контрол и сигурност в 90-дневен срок.

#Колумбия #САЩ #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"