Макрон: Великобритания се превърна във васална на САЩ държава

Макрон: Великобритания се превърна във васална на САЩ държава
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Великобритания става подчинена на Съединени щати, с които ще изключително трудно да се сътрудничи, съдейки по "сериозните и обезпокояващи" първи действия на американския президент Доналд Тръмп, заяви днес френският кандидат-президент Еманюел Макрон, съобщава Ройтерс, пише 24 часа.

Британският премиер Тереза Мей, която по-късно днес ще разговаря с Тръмп, иска възобновяване на "специалните отношения между Лондон и Вашингтон в момент, когато консервативното й правителство преначертава отношенията си с Европа. "Великобритания живееше в равновесие с Европа, но сега се превръща във васална държава, като смята, че става по-малкият партньор на САЩ", каза Макрон пред радио "Франс кюлтюр".

Допитвания до общественото мнение във Франция показват, че Макрон - бивш инвестиционен банкер, който смята да се яви като независим кандидат на президентските избори във Франция напролет - догонва двамата основни претенденти - консервативния кандидат Франсоа Фийон и водачката на крайната десница Марин льо Пен. Говорейки за Тръмп, Мей вчера се пошегува, че "противоположностите се привличат", сигнализирайки за промяна във външната политика, която ще сближи позицията й с тази на Тръмп.

Според Макрон първите политически ходове на Тръмп подсказват, че САЩ може да се превърне в дестабилизираща сила на световната арена. "Случващото са днес и първите изявления и решения на Тръмп са нещо крайно сериозно и тревожещо. На първо място това е заявка за Америка, която ще провокира, ще дестабилизира неща, градени с десетилетия", каза той. Преди известно време Макрон изрази убеденост, че Тръмп ще поддържа близки отношения с Европейския съюз, но днес той като че ли призна, че вече не смята така.

"Това означава, че САЩ повече няма да са в позиция да съорганиризат глобализацията и да бъдат световен полицай заедно с ЕС. Безпрецедентните решения, изблиците и интровертността на САЩ при Тръмп вече не гарантират сигурността на Европа", подчерта бившият френски министър на икономиката.

#Доналд Тръмп #Великобритания #Тереза Мей #Еманюел Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници