Бокова: Нацизмът вече е победен, но антисемизмът не е

Бокова: Нацизмът вече е победен, но антисемизмът не е
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Всяка година в навечерието на 27 януари ЮНЕСКО отбелязва геноцида, извършен срещу еврейския народ, и други престъпления на нацизма, за да потвърди своя ангажимент за насърчаване на образованието, свързано с историята на Холокоста, и борбата срещу расизма и антисемитизма. В реч по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подчерта уникалната роля на ЮНЕСКО в рамките на ООН – с помощта на културата, изкуствата, медиите и образованието да работи за повишаване осведомеността, за преподаване историята на геноцида на евреите и всички нацистки престъпления, за да се предотврати тяхното повторение, пише 24 часа.

„Нашата роля е да се борим срещу фантазиите на отрицателите, като припомняме факти, като показваме предмети, места, лица, които са най-осезаемата реалност на геноцида“, каза тя и допълни: „Само образованието може да помогне да се разпознае и изобличи религиозния, политически, социален, расов антисемитизъм.“ Преподаването на историята на Холокоста е в основата на общия ангажимент на ЮНЕСКО срещу антисемитизма. „Тази задача е ключова, защото нацизмът е победен, но антисемитизмът не е мъртъв и все още убива“, каза г-жа Бокова, посочвайки примери на насилие днес срещу евреи и реч на омразата в социалните мрежи, прикрита под фалшивия претекст за свободата на изразяване.

Генералният директор подчерта, че „в новия век, в новите времена ние трябва да препрочетем мандата на ЮНЕСКО в светлината на предизвикателствата под новите форми на омраза, расизъм и антисемитизъм. ЮНЕСКО ще продължи своите действия все повече, за да изготви подходящи отговори чрез образованието на конкретните предизвикателства на антисемитизма.“ Това не е задача единствено за експерти, историци и управителите на обектите. „Това е за човечеството, обединено около човешкото достойнство и ценности. Това е за света, в който искаме да живеем“, завърши тя. Тазгодишното отбелязване на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста бе посветено на темата „Образование за по-добро бъдеще:

Ролята на историческите обекти и музеи в преподаването за Холокост“. Сред събитията, организирани в седалището на ЮНЕСКО в Париж в навечерието на 27 януари, бе и откриването на експозиция с реликви, свидетелстващи за нацисткото насилие, от генералния директор на организацията Ирина Бокова и директора на държавния музей „Аушвиц-Биркенау“ Пьотър Цивински. Изложбата представя последните лични вещи, които хора са успели да запазят до момента на тяхната екзекуция, намерени до крематориумите на Аушвиц-Биркенау. Събитията, с които ЮНЕСКО отбелязва тази година Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, са организирани съвместно с Мемориал Шоа (Франция) и държавния музей „Аушвиц-Биркенау“ (Полша), с подкрепата на Постоянната делегация на Франция в ЮНЕСКО, Постоянната делегация на Княжество Монако в ЮНЕСКО и Метин Ардити, специален пратеник на ЮНЕСКО за междукултурния диалог.

#Холокост #нацизъм #Ирина Бокова #ЮНЕСКО #антисемитизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"