Британското посолство в България отпразнува диамантения юбилей на кралица Елизабет II

Британското посолство в България отпразнува диамантения юбилей на кралица Елизабет II
Посланикът на Великобритания Джонатан Алън (вляво) заедно със съпругата и дъщеричката си по време на приема по повод диамантения юбилей на кралица Елизабет II.
A A+ A++ A

Във вторник, 12 юни, британското посолство в София отбеляза официалния рожден ден на Кралица Елизабет II, както и 60 години от възкачването ѝ на трона

Тази година темата на приема беше технологии, иновации и знания. Във връзка с това в резиденцията на посланика бяха представени примери на британски и български дизайн, технологии и иновации като:

- модела Мини, емблема на британския дизайн, който е едновременно и класически, и   модерен

- два модела коли, участници в еко маратона на компанията Шел. Те са разработени от български   студенти и едната от тях може да измине 1500 км с 1 литър гориво. Тя спечели и   втора награда за енергийна ефективност на екомаратона тази година.

- робота Робко, разработен от БАН, за да помага на   възрастни хора.

известните сгъваеми колела на компанията Бромптън, носител на множество награди за иновации

Млади български учени, победители в състезанието FamеLab (Лаборатория за слава) на Британския съвет, направиха атрактивна демонстрация, доказвайки че науката може да бъде разбираема и интересна и за неспециалисти. Българският финалист за 2012 г. ще участва на големия финал на FamеLab на 15 юни във Великобритания.

„Въпреки че Великобритания и България са на различни краища на Европа, ние имаме общи позиции относно пътя, който ни предстои", отбеляза британският посланик Джонатан Алън в приветственото си слово.

„Вярваме в отворените пазари за търговия и в премахването на бариерите пред растежа. В по-малко администрация на национално ниво и от Брюксел. В повече интеграция на единния пазар, особено на единния дигитален пазар. В повече свободна търговия. И, най-важното – в повече инвестиции на време и ресурси в технологии, иновации и знания. Репутацията на британското образование е, че учи хората да мислят. Искаме хората не само да имат глави, пълни с факти, но и да знаят какво да правят с тях." Заяви още посланик Алън, като изтъкна, че четири от двадесетте най-добри университетa са във Великобритания, а Кеймбридж е най-добрият университет в света.

Посланикът беше придружен от съпругата си Елизабет и дъщеря си Люси, облечена в традиционна българска носия, ушита в Пловдивско. Само на 9 месеца, Люси се радва на живота си в България.

Сред уважилите рождения ден на кралицата бяха министърът на външните работи Николай Младенов със съпругата си, министърът на правосъдието Диана Ковачева, главният прокурор Борис Велчев, icъветникът на президента Евгени Ангелов, съветникът на премиера Ангел Чолаков, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, както и редица изтъкнати представители на  държавната администрация, дипломатическия корпус, бизнеса, медиите и неправителствените организации.

За да напомнят за предстоящите олимпийски и параолимпийски игри в Лондон, в празненството с изпълнение участваха и българските деца, които ще пеят на церемонията по откриването на олимпийските игри.

Британската компания Мелроуз рисорсиз представи благотворителната си дейност в подкрепа на Карин дом, както и книга, написана от Ели, едно от децата в дома. Всички събрани средства от продажбата на книгата по време на приема бяха предоставени на Карин дом.

#Великобритания #посолство на Великобритания #посланик на Великобритания #кралица Елизабет II #диамантен юбилей #Джонатан Алън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »