Турция е готова с разрешителните за "Турски поток"

Турция е готова с разрешителните за "Турски поток"
Източник: Свобода.бг
A A+ A++ A

Турция издаде всички необходими разрешителни за начало на работата по проекта за газопровод "Турски поток", съобщи руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновский, предаде БНТ.

По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер каза, че през 2016 година холдингът е приключил създаването в Русия на мощностите за подаване на газ по газопровода "Турски поток" и готовността на руската страна за доставките е 100 процента. По думите му през втората половина на 2017 година започва полагането на тръбите в Черно море.

Проектът "Турски поток" беше обявен от Русия през декември 2014 година като заместител на "Южен поток". Планирано беше морският участък на "Турски поток" да се състои от четири линии с мощност 15,75 милиарда куб. метра всяка. Впоследствие преговорите бяха спрени заради кризата в двустранните отношения. Възобновяването на работата по "Турски поток" беше решено след среща през август в Санкт Петербург на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин.

Газопроводната система ще премине през акваторията на Черно море от Русия до приемен терминал на турския бряг и ще се състои от две линии с обща максимална техническа проектна производителност от 31,5 милиарда кубични метра газ годишно, всяка по 15,75 милиарда куб. метра.

Пускането в експлоатация на двата обекта е планирано да стане до 30 декември 2019 година. Дължината на морския участък е около 910 километра, а на транзитния сухопътен участък - 180 километра. Инвестициите в двете линии от морския участък се оценяват на 11,4 милиарда евро. Очаква се доставките по първата линия да бъдат за удовлетворяване потребностите на вътрешния турски пазар.

#Газпром #Русия #Турция #Турски поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »