Радев: Служебното правителство ще гарантира стабилността на обществото и държавата

Радев: Служебното правителство ще гарантира стабилността на обществото и държавата
Източник: Nakratko.bg
A A+ A++ A

Като приоритет президентът очерта и председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Радев заяви, че проф. Герджиков е юрист с безспорен авторитет, политик, изпратен с аплодисменти от поста си. При представянето на министрите, Радев не пропусна да подчертае професионализма им в областите, в които работят, предаде БНТ.

В речта си президентът Румен Радев заяви, че в сложната геополитическа ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото и държавата.

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка, каза Радев. Служебното правителство има ясно очертани приоритети. Осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на ЕС. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната ни, редът и сигурността на българските граждани. Това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация.

Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнение на тази важна задача, каза Радев. Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускането на предизборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес.

Председателството на Съвета на ЕС е друга важна задача на служебното правителство, каза Радев. Председателството е не само предизвикателство, но и огромен шанс на страната ни, не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява нашите приоритети. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобри взаимодействието и координацията между институциите на всички нива. Затова в новото правителство има предвиден пост заместник-министър председател по подготовка на председателството на ЕС, заяви президентът.

Той уточни, че правителството трябва да изпълни цялостен експертен анализ във всяко едно министерство. Радев ще следи отблизо за нулева толерантност към случаите на корупция, ще следи за спазването на върховенството на закона. Президентът призова служебното правителство да запази надпартийност и национален суверенитет в развихрилата се вече предизборна борба.

Той представи проф. Огнян Герджиков като юрист с безспорен авторитет, политик, изпратен с аплодисменти от поста си. Вярвам, че чувството му за хумор ще е противоотрова в острата предизборна кампания, заяви Радев. 

При представянето на министрите Радев не пропусна да подчертае, че всеки е професионалист на поста си.

#Европейския съюз #Румен Радев #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"