Плевнелиев: Македония трябва да влезе в ЕС, но не и македонизмът

Плевнелиев: Македония трябва да влезе в ЕС, но не и македонизмът
Източник: Frognews
A A+ A++ A

"Доскорошният български президент Росен Плевнелиев в своето последно интервю реши да обвини македонските политици и историци в манипулиране на историята в името на македонизма, който не бива да влиза в Европейския съюз", пише скопският вестник "Дневник" в материал, озаглавен "Плевнелиев мълчи, когато гръцките историци говорят за България като за окупатор", пише 24 часа. 

Вестникът напомня изказването на Плевнелиев, че Македония трябва да влезе в ЕС, но не и македонизмът. Според "Дневник" от становищата на Плевнелиев произлизало, че за него са неприемливи историческите трудове, в които македонските историци говорят за престъпленията на българските окупационни сили. "Същевременно Плевнелиев не проговори нищо за същите такива исторически трудове, с още по-тежки квалификации, които са написали историците от Сърбия и от Гърция. Изглежда, че за досегашния български президент историята, която е написана и все още се пише в Сърбия и Гърция, не е мътна и не е спорно, че там България се появява като фашистка сила", отбелязва скопският вестник. Македонската демокрация е рухнала.

Това е заключението на новия индекс на Икономист интелиджънс юнит за състоянието на демокрацията, според който Македония миналата година в сравнение с 2015 г. е паднала с цели 17 места и за пръв път от групата на "проблематичните демокрации" се оказва в групата на "хибридните режими", пише "Утрински весник". От тук следва, че според индекса на Икономист интелиджънс юнит Македония не е свободна държава, тъй като поставена на 95 място сред 165 страни, сега тя е по-близо до авторитарните държави, отколкото до онези, в които има демокрация, макар и несъвършена, пише скопският вестник. "Утрински весник" съобщава, че три дни преди края на срока партията на Али Ахмети е обявила още едно условие - в бъдещето правителство да няма лица, които са обхванати от разследванията на Специалната прокуратура.

Три дни преди окончателното решение дали лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и мандатоносител Никола Груевски ще осигури абсолютно мнозинство и ще състави правителство в Демократичния съюз за интеграция расте напрежението за окончателното решение, пише изданието. Партията на Али Ахмети увеличи залога и обяви още едно условие, а това е възможността да поиска в бъдещото правителство да не седнат лица, които са обхванати от разследванията на Специалната прокуратура. Това, според някои оценки, може допълнително да усложни терена, който и без това е сложен заради сегашните условия - официализиране на албанския език, членство в ЕС и НАТО и продължаване на мандата на Специалната прокуратура, отбелязва скопският вестник.

Вестникът посочва, че в партията на Груевски има определен оптимизъм, че е възможно да се постигна споразумение за коалиция. Изданието отбелязва, че в следващите два дни се очаква да заседават висшите партийни органи на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция, след което нещата ще станат по-ясни. Същевременно в партията на Ахмети не е малка групата, която остро се противопоставя на продължаването на сътрудничеството с ВМРО-ДПМНЕ, пише още вестникът.


#Росен Плевнелиев #Македония #ЕС #Гърция #Сърбия #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »